Bacurau
Bacurau
Nieuws
28 december 2020

Tabee 2020, deel 2

BacurauEINDEJAARSLIJSTJES | Ook in een bizar filmjaar waren er nog genoeg nieuwe favorieten te vinden. Schokkend Nieuws zegt hartgrondig tabee tegen 2020!

In een jaar waarin elk bioscoopbezoek met een militaire precisie gepland moest worden (als de bioscopen al open waren), waarin festivals geheel of gedeeltelijk online gingen of helemaal gecanceld moesten worden en veel geplande films doorgeschoven werden naar 2021, was het niet altijd even makkelijk om de mooiste films te vinden. Maar de diehards van Schokkend Nieuws laten zich natuurlijk niet zomaar uit het veld slaan, dus de komende dagen vind je in vier achtereenvolgende Tabees weer gewoon de top 5 van de allerbeste horror-, sciencefiction- en fantasyfilms volgens de Schokkend Nieuws-medewerkers. De regels: een genrefilm of -televisieserie kwam alleen in aanmerking voor een notering als deze in 2020 in Nederland of België te zien was op een festival, in de bioscoop of via video-on-demand. Of een film wel ‘Schokkend Nieuws-waardig’ was, mochten de deelnemers ook nu weer helemaal zelf bepalen. Deel één vind je hier.

Lieuwe van Albada (redactielid)

1. BACURAU (Juliano Dornelles, Kleber Mendonça Filho, 2019). Ik kan wel proberen hier iets scherp analytisch over te zeggen maar dat is al tientallen keren gedaan door mensen die daar beter in zijn dan ik. Dus ik volsta maar met zeggen dat deze Braziliaanse genremix gewoon fucking vet is.
2. GRETEL & HANSEL (Oz Perkins, 2020). Een fijne slow burn, zeer sfeervol, prachtig uitziend en met een beklijvende score van Rob (Robin Coudert).
3. THE INVISIBLE MAN (Leigh Whannell, 2020). Een moderne update van een klassieker die op alle fronten werkt: enorm spannend, verrassend en uiteindelijk ook erg rewarding.
4. THE LIGHTHOUSE (Robert Eggers, 2019). 109 minuten lang voelt het alsof je echt op dat eiland zit met die twee mannen en die zeemeeuwen in de beste Lovecraftiaanse horrorbromancebuddymovie van het jaar. ‘Why’d ya spill yer beans???’
5. WOLFWALKERS (Tomm Moore, Ross Stewart, 2020). Een lieve, prachtig gemaakte film.

Hans Dewijngaert (recensent)

1. HIS HOUSE (Remi Weekes, 2020)
2. THE LIGHTHOUSE 
3. THE INVISIBLE MAN 
4. I’M THINKING OF ENDING THINGS (Charlie Kaufman, 2020)
5. I AM NOT OKAY WITH THIS, SEIZOEN 1 (Jonathan Entwistle, Christy Hall, 2020)

Arie Reisinger (vormgever)

1. THE MANDALORIAN, SEIZOEN 2 (Jon Favreau, 2020). Pedro Pascal is een geweldige karakteracteur, mét helm… en dankzij Grogu ziet het Star Wars-universum er weer veelbelovend uit. Één groot feest voor de fans.
2. THE LIGHTHOUSE. Koud, nat, stormachtig, realistisch, psychologisch horrordrama in zwart-wit en claustrofobisch beeldratio 1.19. Soundtrack verdient ook een tien. 
3. WOLF OF SNOW HOLLOW (Jim Cummings, 2020), Horror-dramedy à la Coen Brothers. Zeer vermakelijke weerwolfvertelling die ook nog alcoholisme aankaart.
4. HIS HOUSE. Oorlogsdrama meets beklemmend Engels spookverhaal.
5. THE INVISIBLE MAN. Superspannend, heel veel niets te zien…

Jan Veering (recensent)

1. THE LIGHTHOUSE
2. ATLANTIQUE (Mati Diop, 2019)
3. I SEE YOU (Adam Randall, 2019)
4. THE LODGE (Severin Fiala, Veronika Franz, 2019)
5. SWALLOW (Carlo Mirabella-Davis, 2019)

Romy Krieken (recensent)

1. THE LIGHTHOUSE. Een typisch geval van een beetje (erg) vreemd maar errug lekker. En Willem Dafoe moet met zijn mooie, doorgroefde kop alleen nog maar zwart-witfilms maken.
2. LITTLE JOE (Jessica Hausner, 2019).  Een film die met minimale middelen een maximaal effect bereikt. Ben Wishaw presteert het om – net als die bizarre plant – even sinister als vriendelijk te zijn.
3. PENINSULA (Sang-ho Yeon, 2020). We wisten dat dit vervolg niet aan het perfecte TRAIN TO BUSAN zou kunnen tippen, maar die Koreanen maakten er desondanks weer een lekker griezelfestijn van.
4. WOLFWALKERS. Door de mooie animatiestijl, die rechtstreeks uit een prentenboek lijkt te huppelen, vertelt Tomm Moore weer een mooi verhaal uit de rijke Keltische folklore.
5. BIRDS OF PREY (Cathy Yan, 2020). Net als bij zijn voorganger is er genoeg op deze film aan te merken, maar het maniakale plezier van Margot Robbie als Harley Quinn blijft erg aanstekelijk.

Guus Schulting (recensent)

1. BACURAU
2. ATLANTIQUE
3. THE LIGHTHOUSE
4. COLOR OUT OF SPACE (Richard Stanley, 2019)
5. LOVECRAFT COUNTRY, SEASON 1 (Misha Green, 2020)

Eric van der Woude (Video Basta!)

1. BACURAU. In een afgelegen Braziliaans dorpje komt de bevolking in opstand tegen… Enfin, the less you know the better, maar neem van mij aan dat BACURAU de wildste en weirdste genrebender is sinds KILL LIST.
2. WHAT WE DO IN THE SHADOWS, SEIZOEN 2. Een van de zeldzame televisieseries die het (toch al niet misselijke) bronmateriaal ruimschoots overstijgt. Leuke bijrollen in dit seizoen van onder meer Mark Hamill en Haley Joel Osment maken het feestje compleet!
3. ALONE (John Hyams, 2020). Regisseur Hyams (Universal Soldier: Day of Reckoning) haalt opnieuw maximaal rendement uit een minimaal budget. Deze even spannende als stijlvolle variant op DUEL is dan ook warm aanbevolen, zolang je tenminste geen lange nachtrit voor de boeg hebt…
4. INMATE #1: THE RISE OF DANNY TREJO (Brett Harvey, 2019). Het levensverhaal van Danny Trejo is minstens zo boeiend als de films en series waarin hij speelt (400 and counting!). Mooi dus dat deze cultheld nog bij leven een welverdiend eerbetoon krijgt in de vorm van deze razend vermakelijke documentaire.
5. DEVS, SEIZOEN 1 (Alex Garland, 2020). De aftrap van deze oogstrelende sciencefictionserie is spannender dan de ontknoping, maar Garland bewijst na EX MACHINA en DREDD opnieuw dat hij een van de eigenzinnigste verhalenvertellers is in het genre.

Morgen meer! Missen we een film? Of ben je het ergens totaal niet of juist heel erg mee eens? Laat het ons weten op TwitterFacebook of Instagram. Op 31 december publiceren we onze Schokkend Nieuws Top 10 van 2020!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!