Nieuws
27 december 2020

Tabee 2020, deel 1

His HouseEINDEJAARSLIJSTJES | Ook in een bizar filmjaar waren er nog genoeg nieuwe favorieten te vinden. Schokkend Nieuws zegt hartgrondig tabee tegen 2020!

In een jaar waarin elk bioscoopbezoek met een militaire precisie gepland moest worden (als de bioscopen al open waren), waarin festivals geheel of gedeeltelijk online gingen of helemaal gecanceld moesten worden en veel geplande films doorgeschoven werden naar 2021, was het niet altijd even makkelijk om de mooiste films te vinden. Maar de diehards van Schokkend Nieuws laten zich natuurlijk niet zomaar uit het veld slaan, dus de komende dagen vind je in vier achtereenvolgende Tabees weer gewoon de top 5 van de allerbeste horror-, sciencefiction- en fantasyfilms volgens de Schokkend Nieuws-medewerkers. De regels: een genrefilm of -televisieserie kwam alleen in aanmerking voor een notering als deze in 2020 in Nederland of België te zien was op een festival, in de bioscoop of via video-on-demand. Of een film wel ‘Schokkend Nieuws-waardig’ was, mochten de deelnemers ook nu weer helemaal zelf bepalen.

Julius Koetsier (hoofdredacteur)

1. THE INVISIBLE MAN (Leigh Whannell, 2020). Beste crowdpleaser-horror sinds GET OUT. Een film die een grote zaal muisstil én aan het juichen krijgt.
2. HIS HOUSE (Remi Wheekes, 2020). Ja, de metafoor ligt er uiteindelijk wat te dik bovenop, maar voor mij was dit de engste film sinds EL ORFANATO.
3. I’M THINKING OF ENDING THINGS (Charlie Kaufman, 2020). Jessie Buckley’s imitatie van Pauline Kael is de scène van het jaar.
4. THE LIGHTHOUSE (Robert Eggers, 2019). Mijn laatste bioscoopervaring van 2020 bleek profetisch voor de rest van het jaar.
5. UNCUT GEMS (Benny & Josh Safdie, 2019). Nooit heb ik zo veel spanning gevoeld bij een sportwedstrijd.

Jasper Loos (recensent)

1. THE LIGHTHOUSE
2. BACURAU (Juliano Dornelles, Kleber Mendonça Filho, 2020)
3. THE WILD GOOSE LAKE (Yi’nan Diao, 2019)
4. TENET (Christopher Nolan, 2020)
5. THE INVISIBLE MAN

Sebastiaan Luiten (recensent)

1. THE LIGHTHOUSE. De ideale lockdown-film; gelukkig zijn we thuis niet zo fanatiek als Dafoe over wie de kerstverlichting aan mag zetten. Hopelijk kunnen we snel na de pandemie aanschuiven in de bioscoop voor Robert Eggers’ THE NORTHMAN.
2. JESUS SHOWS YOU THE WAY TO THE HIGHWAY (Miguel Llansó, 2019). Last van een corona-dip? Jezus toont je de weg! Regisseur Miguel Llansó was in februari nog in Rotterdam om zijn vermakelijk absurde film in te leiden, die dankzij Arrow nu ook op blu-ray verschenen is. En in diezelfde release zit ook Llanso’s afrofuturistische debuutfilm CRUMBS uit 2015 inbegrepen: aanrader!
3. COLOR OUT OF SPACE (Richard Stanley, 2019). Richard Stanley is terug, met alpaca’s en een manische Nicolas Cage. Het roept voorzichtige herinneringen op aan 2018-klapper MANDY, maar haalt dat niveau helaas niet. Dankzij een verontrustende ontknoping staat de film echter nog steeds op het magenta-getinte netvlies gebrand.
4 + 5. BLISS / VFW (beiden Joe Begos, 2019). Joe Begos bezorgt Nederland dit jaar maar liefst twee magenta-getinte topfilms, waarbij VFW helaas niet in de bioscopen te zien was, maar wel recent op blu-ray verscheen. Uitermate sfeervol met respectievelijk vampierjunkies en een ‘Assault on’ het veteranencafé. Ideaal om aaneengeschakeld te kijken.

Eervolle vermelding 1:  HÄXAN (with Kevin Toma live on piano). De openingsfilm van het BUT-filmfestival – een van de weinige festivals die met de nodige aanpassingen doorgegaan zijn deze zomer – die dankzij de nieuwe soundtrack van Kevin Toma en de setting op het pleintje in de open lucht tot de sfeervolste filmbeleving van het jaar gerekend mag worden.
Eervolle vermelding 2: CRASH. Van alle bijzondere klassiekers die in de bioscopen te zien geweest zijn, maakte deze opgeknapte versie de meeste indruk, mede ook dankzij een dieet van meerdere Ballard-boeken in het voorjaar (goed leesvoer voor het einde van de wereld!).

Ruud Vos (recensent)

1. THE LIGHTHOUSE
2. THE VAST OF NIGHT (Andrew Patterson, 2019)
3. BILL & TED FACE THE MUSIC (Dean Parisot, 2020)
4. THE DARK AND THE WICKED (Bryan Bartino, 2020)
5. GRETEL & HANSEL (Oz Perkins, 2020)

Yfke van Berckelaer (columnist)

1. SURVIVAL SKILLS (Quinn Armstrong, 2020). Deels jaren tachtig-politietrainingsvideo, deels aanklacht tegen het gebrek aan de sociale opvang in de VS en deels meta-film waarbij het hoofdpersonage zich lostrekt van het verhaal. Maar vooral een film die niet te beschrijven is en die je gewoon moet zien!
2.  JUMBO (Zoé Wittock, 2020). Hét liefdesverhaal van 2020! Prachtig neergezette romance tussen een verlegen vrouw en een kermisattractie, want ware liefde beperkt zich niet tot vlees en bloed.
3. HIS HOUSE. Dit is alles wat ik van een horror wil – eng, sociaal relevant, origineel verteld, heel goed gespeeld, en met een gut punch-scène die me nog heel lang bij gaat blijven.
4. UNDERWATER (William Eubank, 2020). De laatste film die ik dit jaar in de bioscoop kon zien. Gelukkig maar, want deze beklemmende film met prachtige effecten was een feest op het grote scherm!
5. WHAT WE DO IN THE SHADOWS, SEASON 2 (Jemaine Clement, Paul Simms, 2020). De Superb Owl party, Jackie Daytona, de promotie van Colin Robinson en natuurlijk the rise of Guillermo de la Cruz – wat was het weer een feest dit jaar! En daarbij meteen ook het enige feest dit jaar…

Morgen meer! Missen we een film? Of ben je het ergens totaal niet of juist heel erg mee eens? Laat het ons weten op TwitterFacebook of Instagram. Op 31 december publiceren we onze Schokkend Nieuws Top 10 van 2020!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!