VFW
VFW
Beeldbuis
15 december 2020

Beeldbuis december 2020

VFWBEELDBUIS | Het jaar waarin jouw TV en bank ongekende overuren maakten is bijna ten einde. Aangezien de lockdown dat nog niet is, hier nog een overzicht van nieuwe homevideoreleases om de aankomende binnenzitperiode weer wat draaglijker te maken.

Eind november bracht Source 1 VFW uit. In deze pulpy thriller van Jon Begos moet een stel veteranen op leeftijd nog één keer doen waar ze ooit goed in waren, als een groep ruige criminelen hun tehuis binnendringt op zoek naar gestolen drugs. Niet bijster origineel natuurlijk, maar als die bejaarde ijzervreters gespeeld worden door genreveteranen als Stephen Lang, Fred Williamson en William Sadler in een film die liefdevol knipoogt naar klassiekers als ASSAULT ON PRECINCT 13 en DEATH WISH kraait er geen haan meer naar originaliteit. 

Source 1 kwam eerder deze maand ook nog met drie typische low budget Abattoir-titels. In INVESTIGATION 13 gaan een aantal studenten op zoek naar The Mole Man, die volgens een urban legend in de muren van het lokale gesticht woont. Het is de bedoeling deze mollenman te lanceren als titelmonster van zijn eigen franchise. In SHARK SEASON heeft de killer geen ludieke naam, maar is gewoon een grote witte haai met een gezonde eetlust. Drie kajakkers worden lastig gevallen door het beest, en vluchten naar een klein eilandje in de hoop dat hij hen daar met rust zal laten. Er is echter een probleem: het wordt langzaam vloed. In de bovennatuurlijke oorlogsthriller GHOSTS OF WAR bevindt een groep GI’s zich na D-Day in een Frans kasteel als de spreekwoordelijke pleuris uitbreekt. Zijn het die verdammte Nazi’s, of is er meer aan de hand? Recensies volgen in ons aankomende nummer.

Hoe meer Cage hoe beter. Fans van Saint Nic zullen het dan ook niet erg vinden dat hij in JIU JITSU slechts een ingetogen bijrolletje heeft. De film zelf is min of meer een vechtsportversie van PREDATOR, waarin een buitenaards wezen de mens ooit jiujitsu geleerd heeft teneinde om de zoveel tijd terug te kunnen komen voor een goeie knokpartij. Volgens Julius Koetsier verliest de regisseur zich af en toe in clichés en stijltruukjes, maar desondanks kijkt de film lekker weg. Op DVD verkrijgbaar sinds 4 december via Dutch Filmworks.


Diezelfde dag bracht DFW ook THE WOLF OF SNOW HOLLOW uit. In deze horrorkomedie bindt de sheriff van het kleine plaatsje Snow Hollow de strijd aan met een vermeende weerwolf en met de totale ongeloof van zijn collega’s en dorpsgenoten. Het hybride karakter van de film zal niet iedereen kunnen bekoren, maar het is zeker een van de meer eigenzinnige genretitels van het afgelopen jaar.

Een van de wat grotere films dit jaar was UNHINGED. Hierin mag Russel Crowe even lekker schmieren als venijnige klootzak die zijn road rage botviert op de eerste de beste die hem ontsteekt. Volgens Ruud Vos biedt de film “zwartgallig over-the-top vermaak”, maar uiteindelijk doorstaat hij niet de vergelijking met onze eigen BUMPERKLEEF. De DVD komt uit op 16 december via The Searchers.

Nog een schaaltje omhoog en we komen uit bij TENET, oftewel Het Grote Covid-Bioscoop-Experiment van 2020. Christopher Nolans nieuwste was bedoeld als een enorme blockbuster, maar de wereldwijde lockdown gooide roet in het eten. Terwijl vrijwel alle studio’s dit jaar hun AAA-titels terugtrokken, durfde Warner Bros. het aan te pogen toch iets van hun investering terug te verdienen en tegelijkertijd ook het publiek de gelegenheid te geven om de volle bioservaring te ondergaan. Hoewel het achteraf natuurlijk makkelijk praten is, komen de tegenvallende recettes niet uitsluitend door de crisis; Julius Koetsier zag een film die voornamelijk leeg spektakel biedt en toch vooral geobsedeerd lijkt te zijn door zijn eigen complexiteit. Op schijf verkrijgbaar vanaf 21 december.

Tot slot het regiedebuut van Dave (broertje-van-James) Franco, THE RENTAL. Het is een home invasion-thriller volgens beproefd recept. Hoewel Franco zich een bekwaam filmer toont die weet hoe hij spanning opbouwt, “blijkt de spanning naar een anti-climax toe te werken en het verhaal gaat als een nachtkaars uit”, aldus onze Stefanie van Wijk. Release op 23 December (The Searchers).

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!