Kerstgrover
Kerstgrover
TGIF
11 december 2020

Thank God It’s Friday, 11 december 2020

Kerstgrover TGIF | De dagen worden nog steeds korter en donkerder dus het blijft fijn om lekker binnen te zitten en een hoop te lezen, te kijken en te luisteren.

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent: lijstjes! Op de radio krijgen we de top zoveel-duizend, in de kranten de vaste terugblikken. En de mensen bij Film Inquiry maakten een lijst van kersttitels waar ze tradities omheen hebben gebouwd. Het zijn de usual suspects die weer op televisie komen. Dat geldt ook voor THE MUPPET CHRISTMAS CAROL, maar nog steeds zonder het liefdeslied When Love Is Gone. Het nummer werd verwijderd, omdat Disney het niet geschikt vond voor jonge kijkers. Toen de film werd geremasterd in 4K, werd het verloren stuk teruggevonden. Een minder zoet lijstje, zijn de tien liedjes, die een nieuwe betekenis kregen nadat ze werden gebruikt in een horrorfilm, zoals Hip to Be Square in AMERICAN PSYCHO. Een meer beeldend lijstje, is de rangschikking van Aubrey Plaza-films op basis van hoe waarschijnlijk het is dat haar personage iemand vermoordt. Iemand waar je vanzelf moordneigingen van krijgt, is regisseur Zack Snyder. Zeker als je verneemt hoe verrekte vrouwonvriendelijk zijn films zijn. Je kunt nog een uur langer doorgaan over alles wat er mis is met zijn werk; wat betreft genderkwesties en personages in het algemeen. Voor een tegengif duiken we in het fijne animatiewerk van grootmeester Hayao Miyazaki. Deze video is onderdeel van een hele playlist over zijn films. Nog meer vrolijkheid wordt geleverd door een verjaardags-‘bijeenkomst’ voor Terry Gilliam met veel gasten en een terugblik op zijn goede, slechte en altijd interessante films.

Een andere terugblik is die van MANK, over scenarist Herman J. Mankiewicz en CITIZEN KANE. Maar welke van de getoonde historische elementen is waar? De meest intrigerende vraag – waarom wordt CITIZEN KANE gezien als een meesterwerk – wordt uitgebreid afzonderlijk behandeld. Een ander geinige filmles draait om het Japanse genre van de pinku eiga (roze films), erotische exploitatiefilms die opkwamen in de jaren zestig. Ze werden in de jaren tachtig verslagen door de pornovideo’s, maar krijgen nu een heropleving door Hideo Nakata’s moderne variant WHITE LILY. Een andere terugblik houdt zich bezig met SESSION 9, de film die regisseur Brad Anderson (THE MACHINIST) op de kaart zette, en de techniek van de onbetrouwbare verteller. We krijgen een uitgebreide verkenning van STAR TREK III: THE SEARCH FOR SPOCK, die de hele film doorloopt en je meteen (weer) zin geeft om de hele reeks te kijken. Ik bedoel: Christopher Lloyd als Klingon! Wat ik niet nog een keer ga kijken, maar wel van harte aanraadt is de Spaanse horrorfilm [REC]. Ik heb nog nooit zoveel lol gehad met het bekijken van het publiek – omdat de film zelf te eng was om rechtstreeks te kijken. Gelukkig kan ik DONNIE DARKO zo vaak kijken als ik wil. In de honest trailer doet de commentaarstem zijn best de draak met de film te steken, maar die is niet stuk te krijgen. Het filmdebuut van een piepjonge Seth Rogen blijft ijzersterk. Sparkle Motion forever!

Voor wie nog overtuigd moet worden van het belang van film: iemand die als kind werd mishandeld, vond een reddingsboei in FRIDAY THE 13TH. Dat levert een heftig verhaal op, met grafische beschrijvingen. Andersom kunnen films voor een trauma zorgen. Zo zijn fans van de tekenfilmserie DORAEMON een petitie begonnen tegen de vele scènes waarin naar blote vrouwen wordt gegluurd. Dat is een zedendelict dat niet moet worden behandeld als kattenkwaad. Het wachten is op een petitie tegen Warner nu die het hele filmpakket van 2021 rechtstreeks op de kwakkelende HBO Max-streamingdienst gaat dumpen. Disney pakte het slimmer aan: die gaf de betrokkenen vooraf even een belletje. Regisseur Denis Villeneuve hoorde pas via het nieuws over Warners plannen met zijn film DUNE. Disneys streamingdienst heeft de aantrekkingskracht van nieuwe films minder nodig door THE MANDALORIAN. Dat succes buiten ze uit met merchandise zoals het boek The Art of The Mandalorian. Daarin staat dat Din Djarins pantser trofeeën van verslagen vijanden bevat als ‘upgrading’. Een andere leuke upgrade is gegeven aan ROGUE ONE: A STAR WARS STORY, waarin wijlen Peter Cushing met de moderne techniek werd teruggebracht als Grand Moff Tarkin. Er was kritiek op het resultaat en een deepfake heeft dat nu recht gezet.

Maar genoeg over het verleden; wat biedt de toekomst? Door de pandemie moeten festivals zich nog steeds aanpassen. Dat van Melbourne ging als een van de eersten virtueel, terwijl Venetië en Cannes dat vertikten. Het Berlijnse Sci-fi Filmfest had weinig keus toen de fysieke locatie werd gesloten en opende een virtuele bioscoop. Regisseur Neill Blomkamp wilde dit jaar THE INFERNO maken, maar toen dat niet doorging, maakte hij een kleinschalige horrorfilm in Canada. Een dergelijke zelfredzaamheid toonde Ryûhei Kitamura, die voor weinig geld VERSUS maakte; een zombie-samoerai-actiefilm met Mexican stand-offs, onthoofdingen, slow-motion knokpartijen en breakbeat technomuziek. Wat wil een mens nog meer? We willen meer Spider-Man en dat krijgen we: SPIDER-MAN 3 (werktitel) wordt een heuse reünie van allerlei acteurs uit de voorgaande incarnaties. Jim Carrey schijnt ook op herhaling te gaan als THE MASK. Een cameo in SPACE JAM: A NEW LEGACY wordt gebruikt om de interesse van het publiek te peilen. Er wordt ook recenter werk vernieuwd, zoals de vampierserie TRUE BLOOD. HBO heeft als kartrekker voor de reboot Roberto Aguirre-Sacasa (RIVERDALE en SABRINA). De ALIEN-franchise krijgt een facelift in stripvorm. Marvel Comics komt in maart met de eerste nieuwe verhalen, over huursoldaat Gabriel Cruz die vecht tegen een nieuw soort Xenomorph. Een andere stoere gast, Solid Snake, gaat in de verfilming van de videogame METAL GEAR SOLID gespeeld worden door Oscar Isaac. De regie is van Jordan Vogt-Roberts (KONG: SKULL ISLAND) en het scenario van Derek Connolly (DETECTIVE PIKACHU). Tenslotte: een mogwai onderging een transformatie toen het na middernacht ambachtelijk gebrouwen bier dronk. Het wezen draagt nu een houthakkershemd en snorrenwax. Mensen vluchten weg voor zijn irritante, zelfreferentiële teksten. De gremlin werd voor het laatst gezien in een oude winkel die hij heeft omgebouwd tot een ontbijtgranen-restaurant.

Prettig weekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!