horrornoire
horrornoire
Nieuws
7 december 2020

Zwarte horrorgeschiedenis in Kriterion

horrornoire EVENEMENT | Filmtheater Kriterion duikt naar aanleiding van de documentaire HORROR NOIRE: A HISTORY OF BLACK HORROR de filmgeschiedenis in en vertoont vier moderne horrorklassiekers plus de documentaire.

‘Black history is black horror.’ Met deze uitdagende notie begint de documentaire HORROR NOIRE: A HISTORY OF BLACK HORROR (Xavier Burgin, 2019) een reis door de Amerikaanse filmgeschiedenis, op zoek naar de verschillende rollen die zwarte mensen speelden in horrorfilms en de rol die horror speelt in de echte levens van zwart Amerika. Voor Kriterion een goede aanleiding om de genuanceerde band tussen het horrorgenre en de black experience in Amerika verder te onderzoeken aan de hand van vijf films.

De films die naast de HORROR NOIRE-docu vertoond worden, zijn de zombieklassieker NIGHT OF THE LIVING DEAD (George A. Romero, 1968); gentrificatie-horror THE PEOPLE UNDER THE STAIRS (Wes Craven, 1991); de razende raamvertelling TALES FROM THE HOOD (Rusty Cundieff, 1995) en een familievertelling vol leugens, littekens en vooral Afrikaans spiritualisme in EVE’S BAYOU (Kasi Lemmons, 1997). De ene film is enger of gruwelijker dan de andere, maar ze tonen allemaal de beangstigende (en hoopvolle) realiteit van de zwarte Amerikaan aan de hand van horrorelementen.

Het volledige programma kun je vinden op de website van Kriterion.

7 december 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!