Gordon Stuart 2007
Gordon Stuart 2007
Nieuws
25 maart 2020

I.M. Stuart Gordon

Gordon Stuart 2007 RIP | Stuart Gordon is niet meer. Vandaag bereikte ons het nieuws dat de regisseur van onder andere RE-ANIMATOR, FROM BEYOND en CASTLE FREAK en schrijver van HONEY, I SHRUNK THE KIDS is overleden.

Gordon werd in 1947 geboren in Chicago. Hij studeerde aan de University of Wisconsin-Madison, waar hij eigenlijk de filmklassen wilde volgen. Toen dat niet lukte koos hij toneel als major. Hij richtte in 1968 zijn eigen toneelgroep op; The Screw Theater. Hierna werkte hij jarenlang als theatermaker voor verschillende groepen, samen met zijn vrouw Carolyn Purdy-Gordon, met wie hij in 1968 trouwde.

In 1979 maakte Gordon zijn eerste film: BLEACHER BUMS, waarvoor hij (samen met anderen) de regie en het scenario op zich nam. Het duurde daarna nog zes jaar voordat hij zijn volgende film zou maken. Gordon was een liefhebber van het werk van H.P. Lovecraft, en nadat hij diens verhaal Herbert West–Re-Animator had gelezen besloot hij daar een toneelstuk van te maken.

Samen met mede-scenaristen Dennis Paoli en William Norris kwam hij al snel tot de conclusie dat een gefilmde versie beter zou werken. Hun initiële plan was een pilot te maken voor een televisieserie. Uit commercieel oogpunt werd dat idee bijgesteld; een speelfilm zou eerder winstgevend zijn. Zo kwam het dat Gordon producent Brian Yuzna ontmoette. Ze maakten het knotsgekke RE-ANIMATOR voor Empire Pictures. De film was een van de eerste hits voor het bedrijf.

ra

Het was het begin van een lange samenwerking tussen Gordon en Yuzna. Een jaar later maakten ze samen nóg een Lovecraft-verfilming, FROM BEYOND en in 1987 volgde hun derde film DOLLS. In 1989 bedachten Gordon en Yuzna samen het verhaal van HONEY, I SHRUNK THE KIDS (Joe Johnston, 1989). Gordon zou de film oorspronkelijk ook regisseren maar door ziekte kwam dat er niet van. De familiefilm werd een megahit met een wereldwijde opbrengst van 222 miljoen dollar. Er kwamen twee vervolgfilms, een 4D Disney-attractie en een tv-serie uit voort. De film was een van Gordons weinige niet horror-gerelateerde werken, maar uiteindelijk zijn grootste commerciële succes.

antie

Daarna scheidden de wegen van Gordon en Yuzna zich even, maar Gordon bleef onvermoeibaar aan het werk. Hij maakte achter elkaar ROBOT JOX (1989), DAUGHTER OF DARKNESS (1990), THE PIT AND THE PENDULUM (1991),  FORTRESS (1992) en schreef BODY SNATCHERS, een nieuwe versie van de klassieker INVASION OF THE BODY SNATCHERS. Gordon zou ook deze film regisseren, maar werd vervangen door Abel Ferrara. In 1995 maakte Gordon zijn derde Lovecraft-verfilming, CASTLE FREAK.

Een tijdje deed Gordon het iets rustiger aan en tot 2001 regisseerde hij ‘slechts’ twee films; het geflopte SPACE TRUCKERS en THE WONDERFUL ICE CREAM SUIT. Ook nam hij de regie op zich van een aflevering van de HONEY I SHRUNK THE KIDS-televisieserie. Tegelijk bleef hij schrijven; THE DENTIST (1996) en PROGENY (1998), beiden geregisseerd door zijn vriend Brian Yuzna, en ROBO WARRIORS (Ian Barry, 1996).

Aan het begin van deze eeuw keerde hij andermaal terug naar het werk van Lovecraft, voor DAGON (2001). Yuzna deed weer dienst als producent. Het zou hun laatste samenwerking zijn. KING OF THE ANTS (2003), EDMOND (2005) en STUCK (2008) waren de laatste keren dat Gordon plaats nam in de regiestoel. Hoewel geen van allen hits, deden met name EDMOND en STUCK het goed op filmfestivals, waar ze enkele prijzen in de wacht sleepten. Voor de horror-omnibusseries MASTERS OF HORROR en FEAR ITSELF regisseerde Gordon drie afleveringen, waaronder weer een Lovecraft-verfilming, DREAMS IN THE WITCH-HOUSE.

stuck

In 2009 keerde Gordon weer terug naar zijn oude liefde, het theater. Hij had daar succes met NEVERMORE… AN EVENING WITH EDGAR ALLAN POE, waarin RE-ANIMATOR-acteur Jeffrey Combs de hoofdrol vertolkte. Van RE-ANIMATOR maakte Gordon ook nog een musical, die lovende kritieken en uitverkochte zalen opleverde. Zijn laatste wapenfeit dateert uit 2014, toen zijn toneelstuk TASTE in première ging, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de kannibaal die via een contactadvertentie iemand vond om op te eten.

Gisteren, 24 maart, overleed Gordon. Hij wordt overleefd door zijn vrouw Carolyn en drie dochters. En uiteraard door zijn nalatenschap van fantastische cultfilms. Zoals Edgar Wright vandaag al tweette: ‘…he is in the horror hall of fame forever for films like ‘FROM BEYOND’ & the outrageous gem that is ‘RE-ANIMATOR’.’ En zo is het. Rust zacht, Stuart.

25 maart 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!