Slate recensie poster
Slate recensie poster
Beeldbuis
1 juni 2021

Beeldbuis Juni 2021

Slate recensie poster BEELDBUIS | Zin in een filmpje, maar geen zin om de deur uit te gaan? In Beeldbuis vind je interessante nieuwe genretitels waar je je luie stoel niet voor uit hoeft. Hier kijken we Blu-rays, DVD’s en VOD.

Om te beginnen schakelen we even terug naar vorige maand. Netflix bracht begin mei YASUKE uit. Deze Amerikaans-Koreaanse anime is gebaseerd op het leven van Yasuke, een Afrikaanse man die in de zestiende eeuw als lijfeigene van een Portugese missionaris in Japan terecht kwam. Volgens de overlevering was hij de eerste zwarte samurai. Veel bewijs van zijn loopbaan is er niet, behalve dan dat hij echt bestaan heeft en een nobele en vaardige krijger was. Vandaar ook dat het gegeven uiterst geschikt bronmateriaal is voor allerhande media. Nu dus een tekenfilmserie, van de hand van LeShean Thomas (BLACK DYNAMITE, BOONDOCKS) en met LaKeith Stansfield (GET OUT, ATLANTA) in de rol van titelheld. De serie heeft wat tonale misstappen, maar “de animatiestijl, de gevechtsscènes en het sympathieke hoofdpersonage maken de serie alsnog het kijken waard”, aldus onze recensie.

Eind mei kwam de roodgeletterde streamingreus met twee andere genretitels. Zack Snyders ARMY OF THE DEAD is een vermakelijke maar gemankeerde genre-mashup waarin een groep huurlingen een casino moet beroven in een door zombies geïnfesteerd Las Vegas. Het is een typische Snyder film geworden, met alle gevolgen van dien, maar Schokkend Nieuws’ eigen Ruud Vos vond het ook zijn leukste film in jaren. OXYGEN is de nieuwst van Alexandre Aja. Een typische kleine high-concept thriller over een vrouw die ontwaakt in een krappe afgesloten ruimte, zonder enige herinnering hoe ze daar terecht is gekomen. Niet het meest originele uitgangspunt, maar Aja is vaardig genoeg om er een frisse draai aan te geven.

The Toll poster wide

Source 1 Media brengt op 2 juni zowel THE TOLL als SOLITARY uit op schijf. THE TOLL van Canadese regisseur Michael Nader is een lowbudget psychologische thriller vermomd als roadmovie, waarin twee mensen tijdens een lange nachtelijke autorit door een afgelegen gebied te maken krijgen met The Toll Man. Maar bestaat hij echt, of is het slechts een mythe en is er meer aan de hand? Nog meer benauwende ruimtes in het Britse SOLITARY van Luke Armstrong, gebaseerd op zijn gelijknamige short uit 2019. In de toekomst schieten we veroordeelden gewoon de ruimte in om daar hun dagen te slijten in een speciaal ruimtestation. Gevangene Issac wordt wakker in de capsule onderweg naar zijn bestemming. Hij wil zo snel mogelijk zien te ontsnappen, maar zijn enige reisgenoot wil de hele buitenaardse bajes juist opblazen. Beide films zijn typisch Abbatoir materiaal en worden mogelijk gerecenseerd in een volgend nummer.

boss level poster wide

Net zo pulpy, maar een paar treden hoger op de budgetladder: sci-fi aktie-vehikel BOSS LEVEL. Deze nieuwste van Joe Carnahan (THE GREY) is de zoveelste “GROUNDHOG DAY meets…” variant (zie bijvoorbeeld ook SOURCE CODE, EDGE OF TOMORROW en recentelijk nog PALM SPRINGS). Dit keer is het aan Frank Grillo om te ontsnappen aan de oneindige tijdlus, en hij wordt hier in bij gestaan en/of tegengewerkt door een behoorlijk solide cast, bestaande uit onder andere Michelle Yeoh, Mel Gibson, Ken Yeong en Naomi Watts. De film komt uit op blu-ray en DVD op 5 juni via Dutch Filmworks.

Twee jaar geleden keerde hij al terug naar het grote scherm met zijn HELLBOY reboot, maar nu lijkt Neil Marshall definitief de TV-schnabbels de rug toegekeerd te hebben met zijn volgende bioscoopfilm THE RECKONING. In deze middeleeuwse reli-thriller wordt een vrouw beschuldigd van hekserij. Ten onrechte natuurlijk, of toch niet? Helaas hebben we door dichte bioscopen de film zelf nog niet kunnen zien, maar de trailer belooft een terugkeer naar Marshalls horrorwortels. Vanaf 16 juni op DVD en Bluray via Source 1 Media.

Op 24 juni brengt Splendid Films SLATE van voormalig kortfilmregisseur Bareun Jo uit op DVD. In deze multi-dimensionale meta-vertelling komen de dromen van aspirant-actiester Yeon-Hee uit als zij op een dag ontwaakt in een parallel universum waarin zij de uitverkoren held is. Helaas hebben wij de film gemist op het laatste Imagine Film Festival, maar ook zonder ons betrouwbare oordeel is het duidelijk dat liefhebbers van overdadig katana-gezwaai aan hun trekken zullen komen.

Tot slot een lekker toepasselijke film: in BEFORE THE FIRE van debuterend regisseur Charlie Buhler heeft een influenza-virus de wereld in zijn greep. Een jonge vrouw besluit bij haar ouders op het platteland de boel uit te zitten, maar stuit daar al snel op precies die elementen waarvoor ze in de eerste plaats dat wereldje ontvlucht was. Meer psychologisch drama dan Schokkend Nieuws film, maar de parabelen met onze huidige situatie in een film die ruim voor dat onze pandemie voet aan de grond kreeg in productie was zijn op zich al eng genoeg natuurlijk. DVD via One2See vanaf 22 juni.

1 juni 2021

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!