Only Lovers Left Alive 3
Only Lovers Left Alive 3
TGIF
18 februari 2022

Thank God It’s Friday, 18 februari 2022

Only Lovers Left Alive 3TGIF | Alsnog een fijne Valentijnsdag gewenst, beste lezer, namens het Schokkend Nieuws team. Valentijn is ongeveer het tegenovergestelde van Halloween als het gaat om iconografie, dus deze feestdag wordt al snel gezien als minder interessant voor de genrefan. Toch zijn er genoeg heerlijk zoete horrorfilms die je gezellig met je partner(s) kunt kijken.

Een persoonlijke favoriet is Jim Jarmuschs ONLY LOVERS LEFT ALIVE, over zwijmelende vampiers. THE SHAPE OF WATER van Del Toro kan het koudste hart en de koudste oorlog ontdooien, en voor hen die hun romcoms wat hijgeriger willen is er natuurlijk BRAM STOKER’S DRACULA. Voor de vrijgezellen onder ons die helemaal niks van al die klefheid moeten hebben zijn er altijd anti-relatiefilms als POSSESSION en AUDITION. Wie nog meer titels nodig heeft leest dit handige artikel van Bloody Disgusting.

In de vorige TGIF namen we afscheid van regisseur en vfx-grootmeester Douglas Trumbull, en ook deze week heeft een genre-icoon ons verlaten. Ivan Reitman, regisseur van GHOSTBUSTERS en de producent achter bodyhorrorklassiekers SHIVERS, RABID en Schwarzeneggers JUNIOR, is afgelopen zaterdag overleden. Hij laat een uiteenlopende carrière achter van kinderfilms en luchtige komedies tot ILSA, THE TIGRESS OF SIBERIA. Didier Becu schreef een mooie necrologie voor Reitman.

The Big Game, ook wel bekend als de Super Bowl, vond afgelopen week plaats en Schokkend Nieuws heeft een heel overzicht gewijd aan alle trailers en filmverwijzingen die tijdens het beroemde reclameblok langskwamen. Twee teasers van de laatste paar dagen moeten in bijzonder worden uitgelicht, al is het vanwege hun minimalistische titels. Regisseur Jordan Peele en de briljante Daniel Kaluuya komen weer samen voor een waarachtige alieninvasie, blijkt uit de nieuwe trailer van NOPE. Ik zal niet verder voorruit lopen dan te zeggen dat de film er heel dope uitziet en dat ik meteen zo’n alienknuffel wil hebben. Kijk dan hoe schattig!

Volgens Little White Lies wendt sciencefiction-wünderkind Alex Garland zich ditmaal tot de horror, al ben ik zelf van mening dat ANNIHILATION net zoveel horror in zich heeft als scifi. Zijn nieuwe film MEN ziet er lekker ouderwets griezelig uit, en zal draaien om de sprankelende Jessie Buckley. Zij die niet bekend zijn met deze Ierse actrice moeten vooral de pseudo-Schokkend Nieuws film van Charlie Kaufman kijken: I’M THINKING OF ENDING THINGS. En hoewel haar nieuwe Netflix-drama THE LOST DAUGHTER technisch gezien geen snufje horror in zich heeft, kun je hem toch vergelijken met JAWS. Wat die deed voor zwemmen in de zee doet THE LOST DAUGHTER voor onbezorgd kinderen opvoeden.

Nu we het toch over de Oscars hebben, die nominaties moeten nog even besproken worden. Natuurlijk werd de beste film van 2021, Julia Ducournau’s TITANE, compleet genegeerd door de oliebollen van de Academy. Terwijl die juist in zeker zeven categorieën genomineerd had moeten zijn, waaronder make-up. Ook een beste acteur-nominatie voor Nicolas Cage na zijn hartverscheurende optreden in PIG kon er niet vanaf. Maar het is niet enkel saaie drama’s en biopics wat de klok slaat. NIGHTMARE ALLEY en THE TRAGEDY OF MACBETH mochten toch rekenen op enkele prima nominaties, en DUNE kan mogelijk zelfs met negen beeldjes weglopen. Voor genrefans zijn er slechtere jaren geweest. Over NIGHTMARE ALLEY gesproken, Del Toro sprak met Cinefix en deelde wat losse ideeën over al zijn films in 16 minuten. Zoals altijd kan je wel uren naar de grootmeester luisteren, en de manier waarop Del Toro lekker comfortabel achterovergeleund zit wekt de suggestie dat hij dat makkelijk veel langer door had kunnen gaan.

Ter afsluiting wat los nieuws en nieuwe filmpjes. Kyle Buchanan brengt binnenkort zijn boek Blood, Sweat & Chrome: The Wild and True Story of Mad Max: Fury Road uit, waar hij onder andere vertelt welke acteurs allemaal werden benaderd voor FURY ROAD. In een artikel voor Vulture geeft de auteur alvast een voorruitblik voor zijn boek en hier kunnen we lezen dat Eminem op de tafel lag als een optie voor Max, en dat Tom Hardy op Armie Hammer heeft gespuugd tijdens een gezamenlijke auditie. King shit, zoals de kids tegenwoordig zeggen. Just Write maakte een leuke video over Willy Wonka en hoe de films en het boek omgaan met de armoede van Charlie en zijn familie. En als laatste: een prachtig artikel van Jasmine Valentine (haha) over waarom BOUND van de Wachowski’s een geweldige neo-noir is voor Valentijnsdag.

Alvast een prettig weekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!