Ivan Reitman
Ivan Reitman
Nieuws
14 februari 2022

I.M. Ivan Reitman

Ivan ReitmanR.I.P. | Net op het moment dat Ivan Reitman weer volop in de belangstelling staat door GHOSTBUSTERS: AFTERLIFE, waarbij hij zelf zeer nauw betrokken was, komt vanuit Los Angeles het trieste nieuws dat de regisseur en producent op 12 februari op 75-jarige leeftijd in zijn slaap is overleden.

Reitman zal altijd in één adem genoemd worden met GHOSTBUSTERS, maar naast een belangrijke producent was hij eveneens de filmmaker die met succes Arnold Schwarzenegger iets anders dan de stoere actieheld liet vertolken, ook al was het maar door hem zwanger te laten worden.

Ivan Reitman werd geboren op 27 oktober 1946 in het voormalige Tsjechoslowakije. Vier jaar na zijn geboorte vluchtte het gezin naar Amerika, om kort daarna naar Toronto te verhuizen. Daar maakte Reitman op de universiteit zijn eerste korte films en raakte bevriend met Martin Short, Eugene Levy en Rick Moranis, die later bij het invloedrijke SATURDAY NIGHT LIVE carrière maakten.

Het was ook in Toronto dat hij Dan Aykroyd leerde kennen, met wie hij voor een lokale televisiezender samen een comedyshow maakte. In het begin van de jaren 70 stond Reitman met FOXY LADY voor het eerst achter de camera voor een langspeelfilm die niks aan de kassa deed, net zoals de horrorspoof CANNIBAL GIRLS met Eugene Levy die twee jaar later volgde en die dankzij Samuel Z. Arkoff in een groot deel van de VS alsnog een distributiekanaal vond. Maar Reitman was ook een cinefiele zakenman. Hij produceerde SHIVERS en RABID van zijn landgenoot David Cronenberg, en zelfs het ondeugende ILSA, THE TIGRESS OF SIBERIA, ofschoon hij hier het pseudoniem van Julian Parnell verkoos. Allemaal titels die het behoorlijk in het B-filmcircuit deden, maar als producent kwam de doorbraak bij het grote publiek er met NATIONAL LAMPOON’S ANIMAL HOUSE. De film werd geregisseerd door John Landis en maakte een gigantische ster van John Belushi.

Reitman had hiermee de weg naar Hollywood ontdekt en zijn eerste grote film als regisseur was in 1979 de komedie MEATBALLS, waarin Bill Murray een bende losgeslagen scoutskinderen in het gareel moest zien te houden. Twee jaar later volgde STRIPES, een film die zich in het Amerikaanse leger afspeelt en alweer Bill Murray in de hoofdrol heeft, Het werd een nog groter succes dan MEATBALLS. Voor zijn volgende filmproject kwam Reitman bij GHOSTBUSTERS terecht, een script dat Dan Aykroyd destijds schreef met John Belushi in het achterhoofd, maar die overleed helaas in 1982. GHOSTBUSTERS werd de grootste Amerikaanse box office-hit uit 1984 en versloeg met gemak INDIANA JONES AND THE TEMPLE OF DOOM en GREMLINS. De film bracht een hele franchise teweeg en vijf jaar later verscheen dan ook de te verwachten sequel. Tussendoor maakte Reitman nog het gerechtsdrama LEGAL EAGLES met Robert Redford, maar ook TWINS met Arnold Schwarzenegger. Reitman bleef ook films produceren, waaronder STOP OR MY MOM WILL SHOOT (de poging van Stallone om net als Arnie furore te maken als komiek), BEETHOVEN, waarin we de perikelen van een Sint-Bernardshond volgen en de originele SPACE JAM.

Als regisseur ging het de laatste jaren alsmaar bergaf met Reitman. Een derde GHOSTBUSTERS werd geschrapt door de dood van Harold Ramis in 2014, maar kreeg via zijn zoon Jason toch nog enigszins gestalte via GHOSTBUSTERS: AFTERLIFE, die bij de Schokkend Nieuws-redactie maar lauwtjes werd onthaald. Reitman maakte in zijn latere jaren wel nog films, maar er is niemand die hem zal herinneren voor NO STRINGS ATTACHED of MY SUPER EX-GIRLFRIEND. Ivan Reitman is dan ook een regisseur die vooral in het hart zit van de eighties-fans. Of, zoals zijn familie het zo mooi samenvatte: “We take comfort that his work as a filmmaker brought laughter and happiness to countless others around the world. While we mourn privately, we hope those who knew him through his films will remember him always.”

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!