RECENSIE
Bioscoop

Only Lovers Left Alive(2013)

Zombies zijn we, in de ogen van Adam en Eve. Zij zijn de hoofdpersonen van ONLY LOVERS LEFT ALIVE, de nieuwe film van Jim Jarmusch, en ze hebben dan ook al hele generaties van ons zien leven en sterven.

Adam, gespeeld door Tom Hiddleston, ziet eruit als een live-action versie van The Sandman uit de strip van Neil Gaiman. Hij heeft heel veel zwart haar, donkere diepliggende ogen en hij is depressief – mogelijk zelfs suïcidaal. Hij woont alleen in een oud huis in het vergane Detroit, verzamelt mooie oude instrumenten en maakt ondoordringbare muziek. Af en toe maakt hij een uitstapje naar het lokale ziekenhuis, een creatief naambordje opgespeld, om zijn bloedvoorraad aan te vullen.

Oh ja, had ik dat al vermeld? Adam is een vampier. Eve (Tilda Swinton), zijn vrouw, ook. Zij woont een halve wereld verderop, in Tanger, waar ze door de straten zwerft en bezoekjes aflegt aan haar oude vriend Kit (John Hurt). Wanneer Adam echt teneergeslagen wordt, reist Eve naar Detroit.

Verder gebeurt er vrij weinig in ONLY LOVERS LEFT ALIVE. Adam en Eve hangen ieder apart glamoureus rond. Adam en Eve hangen samen glamoureus rond. Op een gegeven moment komt Mia Wasikowska langs. Zij speelt een vampier die duidelijk de puberteit nooit is ontgroeid.

In plaats van om plot, draait de film om mood, zoals ze dat in het Engels noemen. De stemming. En die is: ennui. De vampiers zijn een soort junkies. En zoals al in eerdere films merkbaar was, vindt Jarmusch in de junkie-levensstijl vooral romantiek. Tussen de hits door lijken de vampiers zich vooral te vervelen.

Stijlvol rondhangen met Hiddleston en Swinton is natuurlijk heerlijk, maar een hele film lang is wel veel van het goede. Gelukkig neemt Jarmusch zichzelf niet al te serieus en weet hij ook veel speelse humor in het vampiergenre te vinden. Zo blijkt YouTube een goed excuus als je je als vampier eens verspreekt over je lange leven en reizen de vampiers onder erg literaire pseudoniemen.

De film is soms wel erg onder de indruk van z’n eigen slimheid. De goede verstaander zal al snel doorhebben wie Kit is, maar geen zorgen, het wordt ook meerdere keren uitgelegd. Het wordt eerst gesuggereerd, dan en passant vermeld en uiteindelijk nog eens letterlijk onder woorden gebracht. Bij elke herhaling boet het in aan charme.

Of je gevoelig bent voor de stemming en stijl van ONLY LOVERS LEFT ALIVE zal er vooral van afhangen of eerdere films van Jarmusch in de smaak vielen. Voor wie nog nooit een film van Jarmusch heeft gezien is dit waarschijnlijk een prima instapfilm: toegankelijk genoeg, maar wel een film die geen ander precies zo had gemaakt.

Di: Wild Bunch (Release B: 19  februari, NL: 6 februari 2014) Copyright Hedwig van Driel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 5 februari 2014.

© Hedwig van Driel
5 februari 2014
 • Titel
  Only Lovers Left Alive
 • Lengte
  123 minuten
 • Regie
  Jim Jarmusch
 • Scenario
  Jim Jarmusch, Marion Bessay
 • Cast
  Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska
 • Taal
  English, French, Arabic, Turkish
 • Land
  United Kingdom, Germany, Greece, France
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.