RECENSIE

War of the Arrows(2011)

De dagen van de Chinese en Japanse hegemonie over de martial arts-film lijken geteld. Landen als Zuid-Korea timmeren stevig aan de weg. WAR OF THE ARROWS past netjes in een rij uitstekende producties die je op het puntje van je stoel brengen.

Regisseur Han-min Kim neemt ons mee naar het zeventiende-eeuwse Korea. De openingsminuten zetten meteen de toon. In een stevige confrontatie met de binnengevallen troepen uit Mantsjoerije laat een Koreaanse edelman in het zwaardgekletter het leven. Zijn jonge zoon Choi Nam-yi (Park Hae-il) kan zich ternauwernood met zijn jongere zusje Choi Ja-in (Moon Chae-won) in veiligheid brengen. In de daaropvolgende jaren groeit Nam-yi uit tot een meesterlijke boogschutter. Eenmaal volwassen besluit hij wraak te nemen op de moordenaars van zijn vader. Ondertussen wil zijn beste vriend Kim Seo-gun (Kim Mu-yeol) trouwen met Ja-in. Net wanneer het huwelijk gesloten is vallen de vijandige troepen binnen en ontvoeren Ja-in. Dat laten Nam-yi en Seo-gun niet op zich zitten. Ze zetten de achtervolging in.

Wat volgt is een vakkundig in elkaar gesleutelde achtbaanrit vol stijlvolle en flitsende martial arts-choreografie. Han-min Kim zet zijn karakters in een paar snelle penseelstreken neer en presenteert naast de goed gedoseerde actie ook onverwachte plotwendingen en spanning. Interessant is dat de nadruk in de actiescènes, zoals de titel al aangeeft, niet op vuist- en zwaardgevechten ligt, maar op de kunst van het boogschieten. Dat werkt even verfrissend als verbluffend. Hier kan Hawkeye van THE AVENGERS nog een puntje aan zuigen.

WAR OF THE ARROWS was in Zuid-Korea, met een budget van slechts 11 miljoen dollar, een blockbuster van formaat. We moeten een beetje uitkijken dat we niet in teveel superlatieven vervallen, maar WAR OF THE ARROWS scoort hoog op alle fronten. Er wordt goed geacteerd en de aankleding en kostuums zijn van topniveau. Een bijzondere rol is er voor Tae-seong Kim, die naast stijlvol camerawerk ook een opzwepende, epische score aflevert. Het is jammer dat de Blu-ray een karig aanbod heeft als het om de extra’s gaat. Dat wordt gelukkig ruimschoots gecompenseerd door 123 minuten spektakel zoals we dat in het Westen zelden tot nooit zien.

Di: Splendid. (Release op dvd en blu-ray: 25 mei). Copyright Constant Hoogenbosch. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 5 juli 2012.

 • Titel
  War of the Arrows
 • Lengte
  122 minuten
 • Regie
  Han-min Kim
 • Scenario
  Han-min Kim
 • Cast
  Park Hae-il, Ryu Seung-ryong, Kim Mu-yeol
 • Taal
  Korean
 • Land
  South Korea
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.