RECENSIE

The Twilight Saga: Eclipse(2010)

Na drie films krijg je zo langzamerhand medelijden met die smeulende, smachtende Bella Swan. In THE TWILIGHT SAGA: ECLIPSE komt de grootste bedreiging opnieuw niet van weerwolven of vampiers, maar van Bella’s nauwelijks nog in bedwang te houden hormoonhuishouding.

Collega Phil van Tongeren recenseerde TWILIGHT (Catherine Hardwicke, 2008) destijds niet onwelwillend, en kreeg geen ongelijk. De romantische horrorsaga heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een fenomeen dat wereldwijd miljoenen bioscoopkaartjes en dvd’s verkocht. Horrorfestivals en toonaangevende conventies als Comicon moeten tegenwoordig ook rekening houden met de jonge en luidruchtige fangirls van de saga. Al drie lange films lang draait het nu om scholiere Bella Swan (Kristen Stewart) die maar niet kan kiezen tussen twee jongens. Edward (Robert Pattison) bleek in het eerste deel een romantische vampier te zijn, die in het zonlicht glinstert als een kostbaar juweel. Jacob (Taylor Lautner) toonde in THE TWILIGHT SAGA: NEW MOON (Chris Weisz, 2009) vooral zijn gespierde bovenlichaam en verandert regelmatig in een weerwolf. Bloedvergieten komt er nauwelijks aan te pas: alles draait om die ene grote, Onbereikbare Liefde.

Edward maakte Bella tot nu toe het meest succesvol het hof. Ze toonde zich in NEW MOON bereid haar leven op te geven om voor altijd bij hem te kunnen zijn. Wanneer je het over vampiers hebt betekent dat dus: als onsterfelijke ondode. Edward heeft beloofd haar bloed te zullen drinken, maar wil wel eerst trouwen. Hij is, zoals Bella het in ECLIPSE uitdrukt, nogal ‘old school’. Het zij nog maar eens gememoreerd dat de Twilight Saga werd verzonnen door schrijfster Stephenie Meyer van The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. De, nauwelijks verhulde seksuele moraal in de boeken en films is die van de aartsconservatieven Mormonen.

De eerste TWILIGHT stond nog redelijk op zichzelf, maar het derde deel, ECLIPSE, is te beschouwen als een nieuwe aflevering van een populaire soap. Wie de vorige delen zag, kent de personages en zal willen weten of Bella ingaat op Edwards huwelijksaanzoek in de laatste minuut van NEW MOON. Zal ze toetreden tot zijn vampierfamilie of kiest ze voor een leven als gewone stervelinge met Jacob? En hoe vertelt ze het de derde man in haar leven, vader Charlie (Billy Burke)? De roodharige vampier Victoria, de Volturi en een legertje nieuwgeboren vampiers zorgen deze aflevering voor wat actie tussen al het gezwijmel door.

Wie zich bij de naam van regisseur David Slade verheugt op meer bloedvergieten of visuele flair komt bedrogen uit. De stijl van de regisseur van 30 DAYS OF NIGHT en HARD CANDY is volkomen onherkenbaar. TWILIGHT is een kostbare franchise en daarin wordt geen risico genomen. Met minimale hoeveelheden bloed, gelikte camerabewegingen, veel close-ups en mooie koude kleuren produceert Slade exact wat er van hem verwacht wordt: Twilight-pudding. Het hapt lekker weg. Voedingswaarde of eigen signatuur: nul. De cgi is zelfs teleurstellend.

Maar in tegenstelling tot deel twee verveelt ECLIPSE niet. Al vroeg in de film wordt aangekondigd dat Belle een nieuwe bedreiging te wachten staat. De concurrentie tussen Edward en Jacob wordt steviger aangezet. Ook het feit dat we meer te weten komen over de geschiedenis van Jasper, Rosalie en Jacob’s clan is winst. En gelukkig mag er af en toe ook gelachen worden. ‘Heb je soms geen overhemd?’ spot Edward wanneer Jacob voor de zoveelste keer zijn stoere torso toont. Jacob troeft zijn concurrent af in een scène waarin temperatuur ertoe doet: ‘Let’s face it, I’m hotter than you.’

Want, door Mormonen geïnspireerd of niet, dàt is natuurlijk waarvoor de jonge vrouwelijke fans komen. TWILIGHT is een perfecte illustratie van de aloude stelling dat horror zijn oorsprong vindt in een onderdrukte seksualiteit. Dat was bij Bram Stoker’s Dracula zo, bij Hammer’s House of Horror en bij menige slasher. De mannelijke fans van FRIDAY THE 13TH joelen bij de titty-shots; de bakvissen juichen wanneer Taylor Lautner zijn shirt uittrekt. Niemand wordt er slechter van, de films bewijzen hoogstens dat emancipatie en vrijheid van seksuele angst nog ver weg zijn.

Di: Independent (NL & BE: 30 juni)

Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 2 juli 2010.

© Barend de Voogd
2 juli 2010
 • Titel
  The Twilight Saga: Eclipse
 • Lengte
  124 minuten
 • Regie
  David Slade
 • Scenario
  Melissa Rosenberg, Stephenie Meyer
 • Cast
  Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.