RECENSIE
Bioscoop

The Unholy(2021)

Amerika krijgt zijn eigen Lourdes in relihorror THE UNHOLY, als de dove Alice plots al haar zintuigen terugkrijgt en wonderen begint te verrichten. Dankzij de maagd Maria volgens haarzelf, maar de filmtitel verklapt al dat dit geen zuivere koffie is. Gelukkig is Jeffrey Dean Morgan in de buurt!

Ik zeg het meteen maar vast: ik heb THE UNHOLY een halve schedel teveel gegeven. Sorry, maar dat krijg je als je al jaren verkikkerd bent op hoofdrolspeler Jeffrey Dean Morgan. Noem het een dad crush. Eentje die, heel toepasselijk, ontstond toen ik voor het eerst kennis met hem maakte in de serie SUPERNATURAL, waarin hij de vader van helden Sam en Dean Winchester speelde. Na de eerste twee seizoenen verdween hij alweer, maar sindsdien was zijn aanwezigheid in een film of serie automatisch een reden voor me om te kijken.

Best gek, want Jeffrey speelt eigenlijk altijd een lul. Hij is nooit echt sympathiek. Soms is hij zelfs een enorme schoft, zoals in WATCHMEN of THE WALKING DEAD. Maar ik vergeef zijn personages toch, want er zit altijd een element in hun persoonlijkheid dat hun gedrag verklaart, zodat je nooit lang boos kunt blijven. Zo ook in THE UNHOLY.

Jeff speelt in de debuutfilm van scenarist Evan Spiliotopoulos de aan lager wal geraakte tabloidjournalist Gerry Fenn. Vanwege dat beroep is hij automatisch een lul, maar Gerry is ook zielig en aan de drank en desperaat, dus heb medelijden! Hij reist af naar een boerengehucht nabij Boston om voor een grijpstuiver verslag te doen van een bezeten koe, maar het blijkt helaas voor niets. Het Metallicalogo op de koeienkont is niet geproduceerd door satanisten, maar door een verveelde boerenzoon. Als de gefrustreerde Gerry op dezelfde akker een griezelig porseleinen poppetje in een holle boom vindt, rijpt een slim plan in zijn hoofd om toch het bezetenkoeienverhaal te kunnen verkopen. Want een eng poppetje leidt naar heksen, boze geest, satanskoe enzovoort.

Zo ver komt het uiteindelijk niet, want tegelijk met Gerry’s vondst gaat het dove nichtje van de plaatselijke priester opeens weer horen en praten. Een heus mirakel dat de geslepen reporter direct weet uit te buiten, zeker als de jonge Alice wonderbaarlijke genezingen begint te verrichten uit naam van de maagd Maria. Binnen de kortste keren daalt een enorm mediacircus neer in het gehucht Banfield en Gerry is weer helemaal de getapte jongen, al weet de kijker inmiddels door een paar effectieve enge momenten dat de verantwoordelijke voor als dat moois nou niet bepaald de heilige Maagd is.

Wat volgt is ook niet bijster origineel te noemen in deze lightvariant op THE CONJURING en consorten. Beelden wenen bloed, er is een exorcismetje, kruisen vliegen in de fik en er moet iets cruciaals uit het Latijn worden vertaald. Het feest is compleet als Cary Elwes komt opdagen als Instagrammende aartsbisschop met een mislukt Bostons accent, waarvan je meteen weet dat het een achterbakse gladjanus is, want Cary Elwes.

Toch is THE UNHOLY niet geheel mislukt, want de jumpscares die worden geserveerd raken vaak doel en de finale waarin het Kwaad zich openbaart bevat een lekker creepy monster. Het acteerwerk is ook bovengemiddeld goed. Vooral William Sadler is sterk als de dorpspriester die als eerste vermoedt dat er zwavel aan de wonderknikker zit, en de jonge Cricket Brown die Alice vertolkt is iemand om in de gaten te houden.

De echte rots in de branding is natuurlijk Jeff, die consistent geloofwaardig blijft, zelfs tijdens de meest absurde momenten. Als hem aan het slot wordt gevraagd wat hij nu gaat doen met zijn leven, haalt hij slechts de robuuste schouders op en staart met zijn donkerbruine kijkers wat in de verte. Maar ik dacht gelijk: tv-serie! Jeff als rondreizend journalist die demonen bestrijdt! Ook al wordt het flut en een goedkope rip-off van SUPERNATURAL… ik ga kijken!

Distributie: Universal Pictures International. Release: 15 juli 2021. Copyright: Anne van der Swier. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 15 juli 2021

© Anne van der Swier
15 juli 2021
 • Titel
  The Unholy
 • Lengte
  99 minuten
 • Regie
  Evan Spiliotopoulos
 • Scenario
  Evan Spiliotopoulos, James Herbert
 • Cast
  Jeffrey Dean Morgan, Cricket Brown, William Sadler
 • Taal
  English, American Sign , Latin
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.