RECENSIE
netflix

The Umbrella Academy (seizoen 1)(2019–2023)

Net wanneer je genoeg denkt te hebben van superheldenseries komt Netflix met THE UMBRELLA ACADEMY. De reeks van Gerard Way en Gabriel Bá is gebaseerd op de gelijknamige Dark Horse Comics. Bomvol kleur, humor en daddy issues.

We beginnen waar alles begint, het fenomeen dat geboorte heet. 43 vrouwen raken op mysterieuze manier zwanger en bevallen binnen enkele uren van een kind met een bijzondere gave. Dit terwijl ze de dag niet zwanger begonnen zijn – en dan dacht jij dat je een zware dag hebt gehad! Zeven van deze kinderen worden geadopteerd door de mysterieuze miljonair Sir Reginald Hargreeves, een snode slimmerik met een monocle.

Hargreeves is geen vaderfiguur en ziet zijn kinderen letterlijk en figuurlijk als een nummer: One, Two, Three, Four, Five, Six en Seven. Pas later krijgen ze een naam toegewezen door hun ‘moeder’. Luther is enorm sterk, Diego is een messenwerper en lenige vechter, Allison manipuleert mensen, Klaus communiceert met de doden, Five reist door de tijd, Ben is overleden en teistert Klaus met zijn constante aanwezigheid. En dan hebben we nog Vanya, een ogenschijnlijk normale vrouw zonder speciale gave. De kinderen vormen een bij elkaar geraapt zooitje en moeten de wereld redden.

De kinderen hebben eerst geen contact met elkaar, maar dat verandert wanneer Sir Reginald overlijdt. Dan zijn ze gedwongen terug te keren naar hun ouderlijk huis. En al snel merken ze dat ze, of ze het nu willen of niet, samen moeten werken. Elk personage worstelt met zijn of haar vreselijke jeugd en gave. En terwijl de klok verder tikt, worden ze achtervolgd door tijdreizende huurmoordenaars.

THE UMBRELLA ACADEMY is op esthetisch gebied een liefdesbaby van Wes Anderson en Tim Burton. De gotische decors in complementaire primaire kleuren en zoete pastels springen van het beeldscherm. De perfect gecaste personages komen helemaal tot hun recht. Vooral Ellen Page is ijzersterk. Ze zet Vanya als een alledaags persoon neer, terwijl toch duidelijk is dat Vanya kampt met emotionele problemen. Een vrouw met een talent voor vioolspelen, maar daar houdt het ook mee op. Ze wekt sympathie. Je leeft met haar mee.

De serie is niet alleen esthetisch heel aangenaam; we zien ook hoe het is om op te groeien in een disfunctionele familie. Vooral de worsteling van Klaus is aangrijpend. Hij wordt voortdurend achtervolgd door geesten die met hem proberen te communiceren. Om ze te ontvluchten slikt, snuift en drinkt Klaus alles wat los en vast zit. De junk moet afkicken en zijn broers en zussen binnenlaten; alleen dan kan hij de wereld helpen redden.

Mocht je nog niet overtuigd zijn; de muziek is gecomponeerd door Jeff Russo, bekend van STAR TREK en FARGO. Mooi is ook de cover van Hazy Shade of Winter van Simon en Garfunkel, gezongen door de schrijver van de comics, Gerard Way. Muziek zorgt af en toe ook voor een luchtig moment. In de eerste aflevering, na een heftige ruzie, zien we alle personages bijvoorbeeld dansen op Tiffany’s I think we’re alone now…

Zo weet THE UMBRELLA ACADEMY met een prachtige vormgeving, muziek en humor een geglazuurd laagje over de zware thema’s te gieten. Een serie om verliefd op te worden.

Distributie: Netflix. Release: 15 februari 2019. Copyright: Fabiënne van Laar. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 25 februari 2019.

© Fabiënne van Laar
25 februari 2019
 • Titel
  The Umbrella Academy
 • Lengte
  2 minuten
 • Scenario
  Steve Blackman, Jeremy Slater
 • Cast
  Aidan Gallagher, Elliot Page, Tom Hopper
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.