RECENSIE

The Troll Hunter(2010)

Trollen; bestaan ze dan toch echt? In THE TROLL HUNTER verschijnen meerdere monsterlijke exemplaren voor de camera. Levensecht betrapt door de makers van een documentaire. Been there, done that? Wacht maar tot je de griezels in actie ziet!

Als ze eenmaal in beeld komen, zien ze eruit als poppen uit een speelgoedwinkel, zij het uit het onverkoopbare segment. Zo lelijk dus. Maar dat is natuurlijk de grap van de film. Want deze trollen, wezens uit de Noorse mythologie, komen niet op knuffelformaat, maar als agressieve reuzen. En dan worden lelijk en onverkoopbaar ineens behoorlijk griezelig.

Voordat de eerste confrontatie met de monsters een feit is, neemt regisseur André Øvredal ruim de tijd om zijn verhaal met een authentiek sausje te overgieten. THE TROLL HUNTER heeft de vorm van een mockumentary á la THE BLAIR WITCH PROJECT en CLOVERFIELD, waarbij we meekijken met degene die de camera bedient. En ook hier gaat het zogenaamd om found footage, aangetroffen na de mysterieuze verdwijning van de makers.

Drie studenten hebben het plan opgevat een documentaire te maken over boswachter Hans. Het gerucht doet de ronde dat deze zich feitelijk met de illegale jacht op beren bezighoudt. Maar eerst moet het drietal dus het vertrouwen van de eenzelvige rouwdouwer zien te winnen. Na een half uur van stalken, geeft Hans toe. Eerlijk gezegd duurt die introductie veel te lang. De personages, waarvan er ̩̩n zelfs onzichtbaar Рwant achter de camera Рblijft, zijn gewoonweg niet interessant genoeg. En die wiebelige POV-shots kennen we nu ook wel.

Maar net als je denkt ‘vooruit met de geit’, of liever gezegd ‘vooruit met de trol’, komt Øvredal alsnog ter zake. En goed ook. De eerste ontmoeting kondigt zich aan middels enge geluiden en krakende takken, en dan staan we eindelijk oog in oog met exemplaar nummer één, een woest brullende kolos met drie koppen. Onze ruige woudloper blijkt dus wel degelijk bonafide. Zijn missie: ervoor te zorgen dat de monsters binnen hun reservaat blijven. Øvredal vult de klassieke trollenmythologie vindingrijk aan met verzinsels van eigen makelij, waarbij satire en horror steeds mooi in elkaars verlengde liggen. (spoiler!) Trollen, producten van een heidens geloof, worden bijvoorbeeld agressief zodra ze iemand van christelijke huize ruiken. Wanneer zijn geloofsopvatting een van de teamleden fataal wordt, dient zich een vervangster aan, een moslima. Maken trollen onderscheid tussen die twee religies? Of peuzelen ze net zo lief moslims als christenen op? In het huidige tijdsgewricht zeker geen oninteressante vraag…

Distributie: UPI. Release NL: 12 mei, BE: 27 juli 2011. Copyright: Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 9 mei 2011.

 • Titel
  Troll Hunter
 • Lengte
  103 minuten
 • Regie
  André Øvredal
 • Scenario
  André Øvredal
 • Cast
  Otto Jespersen, Robert Stoltenberg, Knut Nærum
 • Taal
  Norwegian, English
 • Land
  Norway
 • Trailer
Meer FantasyMeer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.