RECENSIE
netflix

The Rain (seizoen 1)(2018–2020)

In de Deense postapocalyptische serie THE RAIN, waarvan Netflix vorige week het eerste seizoen beschikbaar maakte, is de regen haast nog dodelijker dan de tienerhormonen.

eiArme Simone. Wordt ze nét uitgevraagd door die ene leuke jongen, stormt haar vader opeens de school binnen in wilde paniek. Weg! Ze moeten weg! Hij roept iets over een storm, moordend gevaar uit de lucht. Voor ze het weet zit Simone in een moderne bunker, alleen met haar broertje Rasmus. Vader is er alweer vandoor. Hij drukte haar nog wel op het hart vooral Rasmus te beschermen, want hij is ‘de sleutel’.

De ervaren genrekijker zal snel doorhebben wat er wel eens aan de hand zou kunnen zijn. Simone en Rasmus zijn niet zo vlot. Gelukkig speelt het gros van de serie zich een zestal jaar later af. Rasmus is ondertussen opgegroeid tot een slungelige, door hormonen geplaagde tienerjongen die de bunker en Simone wel zat is. De twee bleke bunkerbewoners voegen zich bij een postapocalyptische tienerbende. De bendeleden zijn hun naïviteit al lang kwijt: elke aflevering vertelt van een van de personages waarom.

Martin, ooit soldaat, is de leider die al vroeg kennis maakte met de mogelijke consequenties van teveel empathie. Patrick is de onvoorspelbare bad boy. Lea is de diepgelovige optimist. Jean de getraumatiseerde stille jongen. De nihilistische Beatrice maakt het clubje compleet. Een al te grote overdaad aan originaliteit kan de makers niet worden verweten, en de onderlinge verhoudingen en romantische verwikkelingen nemen af en toe teveel ruimte in, maar de details zijn op zich best aardig ingevuld.

Ondanks de jonge leeftijd van sommige personages vermijdt de serie de rauwe kantjes niet. Seks hoeft niet samen te hangen met liefde. Liefde overwint niet alles – kan zelfs gevaarlijk zijn. Er ligt niet per se een vrolijk einde in het verschiet. De makers hebben zowaar wat originele complicaties bedacht, vooral voor de sinistere ‘vreemdelingen’. Op andere momenten (oké: in aflevering 5) probeert de serie zonder succes een campy cliché als choquerend en plausibel neer te zetten (klikken op eigen risico).

Zoals in vrijwel elke postapocalyptische serie, is de fundamentele vraag hoeveel van je menselijkheid je bereid bent op te geven voor overleving. Simone neemt de positie in van de naïeve humanist; Martin die van de meedogenloze realist. Geen van beide houdingen blijkt altijd de juiste. Makkelijke antwoorden zijn er niet, maar gelukkig wordt de dramatische ironie ook niet te vet aangezet.

THE RAIN werd bedacht en geschreven door Jannik Tai Mosholt, Christian Potalivo en Esben Toft Jacobsen. Aan de ene kant is het fijn dat Netflix aan filmmakers direct een heel seizoen ter beschikking stelt. Aan de andere kant: soms rekenen ze er wel erg op dat ze ook een tweede seizoen zullen krijgen. De laatste aflevering van THE RAIN eindigt, zoals vaker bij Netflix-series, een beetje onbevredigend: er worden meer vragen opgeroepen dan beantwoord. Dat terwijl het nog onzeker is of er een vervolg komt waarin ze het verhaal wél netjes kunnen afronden.

Dat laatste zal afhangen van hoeveel mensen juist voor deze Deense tienerserie kiezen in het volle televisielandschap. Heel veel nieuws biedt THE RAIN niet, maar wel acht afleveringen lekker wegkijken naar een prima uitgevoerd voorbeeld van postapocalyptica. En dan weer blij zijn om terug te keren naar een wereld waarin de regen – en de tienerhormonen – gelukkig wat minder dodelijk zijn.

Distributeur: Netflix. Release: 4 mei 2018. Copyright: Hedwig van Driel. Overname uitsluitend na goedkeuring van rechthebbende. Gepubliceerd op 12 mei 2018.

12 mei 2018
 • Titel
  The Rain
 • Lengte
  45 minuten
 • Scenario
  Jannik Tai Mosholt, Christian Potalivo, Esben Toft Jacobsen
 • Cast
  Alba August, Lucas Lynggaard, Mikkel Boe Følsgaard
 • Taal
  Danish
 • Land
  Denmark, United States
 • Trailer
Meer Sci-FiMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.