RECENSIE
netflix

The 8th Night(2021)

Deze Zuid-Koreaanse horrorfilm gaat volledig op in de boeddhistische mythe over een demonisch oog dat bezitneemt van mensen. Soms pakt dat goed uit, maar helaas vaker niet.

Het Zuid-Koreaanse THE 8TH NIGHT gaat als een duister sprookje van start. Op vrij conventionele wijze wordt de complexe origine verteld van een demon die de hel op aarde los wil laten. 2500 jaar geleden werd de demon door de Boeddha tegengehouden en ontdaan van zijn rode en zwarte oog, waarna die werden opgesloten en bewaakt. De een onder rotsen in het westen, de ander in een woestijn in het oosten. Eeuwen later weet het rode oog te ontsnappen. Het neemt bezit van mensen en gebruikt hen als stapstenen om bij het zwarte oog te geraken, om zo alsnog de poorten van de hel te openen.

Tae-Hyung Kims debuut volgt Cheong-seok, een monnik onder zwijgplicht, die met Jin-soo, een exorcist, op zoek gaat naar de laatste stapsteen. Want als er ook maar één host wordt geëlimineerd, is het rode oog verslagen. De eerste helft van de film bestaat vooral uit deze zoektocht, alsmede een politieonderzoek naar de mysterieuze doden van de door het oog achtergelaten lichamen. Dit gebeurt echter allemaal zo gehaast dat je niet het idee krijgt dat deze seriemoord er echt toe doet. Nee, het werkt allemaal toe naar de finale. Hoewel, eerder een halve finale, gezien dan nog maar de helft van de speeltijd is verstreken. Hierna gaat het bergafwaarts en zorgen enkel matige plotwendingen voor vooruitgang in het verhaal. De echte finale heeft hierdoor helaas niet de impact die hij had kunnen hebben.

De film heeft gelukkig wel een toepasselijk duistere stijl die ervoor zorgt dat je je goed in de wereld in kan leven. Ontoepasselijke humor zorgt er echter van tijd tot tijd voor dat deze immersie wordt verbroken. Jammer, want het concept is zeker zo slecht nog niet en zit vol potentie. Het verliest zich af en toe in haar complexiteit en maakt hier en daar wat uitschieters, maar het blijft ten alle tijden verrassend vermakelijk.

Distributie: Netflix. Release: 2 juli 2021. Copyright: Jasper Loos. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 7 juli 2021.

© Jasper Loos
7 juli 2021
 • Titel
  The 8th Night
 • Lengte
  115 minuten
 • Regie
  Kim Tae-hyung
 • Scenario
  Kim Tae-Hyung, Kim Tae-hyung
 • Cast
  Lee Sung-min, Park Hae-joon, Kim Yoo-jung
 • Taal
  Korean
 • Land
  South Korea
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.