RECENSIE
DVD

The 25th Reich(2012)

“Fans of the genre will be blown away!”, citeert de hoes een recensent. Dat genre is nogal klein: THE 25TH REICH is een sciencefiction-actie-nazikomedie. Zij die zich identificeren als fans van dat specifieke soort films zijn misschien al lang blij dat er weer een nieuwe release in hun favoriete genre bij is, maar ik betwijfel of veel kijkers weggeblazen zullen worden door dit knullige avontuurtje.

Vijf Amerikaanse militairen reizen tijdens de Tweede Wereldoorlog 50.000 jaar terug in de tijd, op zoek naar een vliegende schotel die destijds geland zou zijn. Het doel is om het ding mee terug naar de toekomst te nemen en te gebruiken om nazi’s te bestrijden. Er gaat nogal wat mis. Uiteindelijk zijn het de nazi’s die met de buitenaardse technologie aan de haal gaan.

Een aangename verrassing aan THE 25th REICH is de aandacht die wordt besteed aan karakterontwikkeling. Dat wil niet zeggen dat de personages interessant zijn; absoluut niet. Het zijn wandelende clichés: een keiharde kapitein, een heldhaftige ex-filmster, een zenuwachtige joodse jongen, een vlotgebekte Italiaan uit Boston, een racistische redneck. Iedere zin uit hun monden is een bevestiging van het stereotype dat ze representeren. Echter: het feit dat de personages überhaupt te beschrijven zijn en bovendien veranderingen doormaken – hoe voorspelbaar ook – is meer dan we mochten verwachten van een film waarin iemand anaal verkracht wordt door een gigantische nazirobot.

THE 25TH REICH is deels een ode aan de B-sciencefictionfilms uit de jaren vijftig. De sfeer van die films wordt aardig benaderd, met een lekker ouderwets aandoende tijdmachine en een bulderende vertelstem. Helaas krijgen we er wel de special effects van nu bij: CGI die geen moment overtuigt. Geen verrassing, natuurlijk, als je met een minibudget een actiefilm over reuzenrobots wil maken. Een kleinere aanpak was dan ook op z’n plaats geweest.

De film houdt overigens op voordat de strijd gestreden is, om het vervolg THE 25TH REICH AND THE WAR WITH GOD aan te kondigen. Een anticlimax, maar geen ramp; na tachtig minuten waren we die onzin toch al zat.

Di: Excesso Entertainment. Release op dvd: 26 september 2013. Copyright Julius Koetsier. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 10 oktober 2013.

© Julius Koetsier
10 oktober 2013
 • Titel
  The 25th Reich
 • Lengte
  85 minuten
 • Regie
  Stephen Amis
 • Scenario
  Stephen Amis, Serge De Nardo, David Richardson
 • Cast
  Jim Knobeloch, Serge De Nardo, Angelo Salamanca
 • Taal
  English
 • Land
  Australia
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.