RECENSIE
netflix

Space Sweepers(2021)

We horen veel over de plastic soep in de oceanen, maar vlak ook ruimteafval niet uit! Dat astronauten daar flink last van kunnen hebben, zagen we al eens in GRAVITY, en ook in SPACE SWEEPERS vliegen de wrakstukken van oude satellieten en ruimteschepen ons om de oren.

Het is het jaar 2092 en de aarde is vrijwel onbewoonbaar geworden. Het bedrijf UTS van de 152-jarige tycoon James Sullivan (Richard Armitage) heeft een utopische kunstmatige leefwereld gemaakt, maar alleen wie het tot burger heeft geschopt, heeft toegang tot deze plek. Miljarden mensen blijven op aarde in de misère achter. Sommigen verdienen de kost als space sweepers, letterlijk ruimtevegers; tegen een schamele vergoeding bergen ze ruimteafval, maar uitzicht op een betere toekomst is er niet.

De film volgt de vierkoppige crew van het ruimteschip Victory. De koele kapitein Jang (Kim Tae-ri), de grillige engineer Park (Seon-kyu Jin), een ietwat labiele robot Bubs (Hae-Jin Yoo) en de jonge ex-marinier Tae-Ho (Song Joong-Ki). Tae-Ho probeert met zijn werk als space sweeper genoeg te verdienen om de zoektocht naar een vermist meisje voort te kunnen zetten. Maar dan vindt de bemanning van de Victory in een scheepswrak een ander jong meisje met mysterieuze eigenschappen. Is ze een robot, een wapen of de verlosser? In elk geval hebben onze helden vanaf dat moment Sullivan en de UTS op hun dak.

Het verhaal van SPACE SWEEPERS is niet bijster origineel, maar heel erg storend is dat niet, omdat de combinatie van thema’s die de film aansnijdt juist weer enorm actueel is; de vernietiging van onze leefwereld, de groeiende welvaartskloof, propaganda en fake news en – in de figuur van Sullivan – de opkomst en macht van figuren als Elon Musk en Jeff Bezos. De scènes op aarde waarin de bevolking met mondkapjes op rondloopt, geven al helemaal een onmiskenbare 2021-vibe.

Met twee uur en een kwartier is de film een tikje aan de lange kant, maar gelukkig weet de cast te boeien en sowieso is er eigenlijk ieder moment wel iets te zien waarop het oog blijft hangen. Om te zeggen dat regisseur Jo Sung-hee visueel uitpakt, is een understatement. De film heeft omgerekend 20 miljoen dollar gekost, maar zo op het oog had het ook zomaar het tienvoudige kunnen zijn.

SPACE SWEEPERS staat te boek als de eerste Zuid-Koreaanse scifi-blockbuster maar heeft de bioscoop helaas niet gehaald. De film zou eigenlijk afgelopen zomer in Zuid-Korea in première zijn gegaan, maar werd in verband met corona enkele keren uitgesteld en is nu te bekijken op Netflix. Een prima keuze voor de kijker die even wil ontsnappen aan onze eigen dystopie.

Distributie: Netflix. Release: 5 februari 2021. Copyright: Ype Driessen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 7 februari 2021.

© Ype Driessen
7 februari 2021
 • Titel
  Space Sweepers
 • Lengte
  136 minuten
 • Regie
  Sung-hee Jo
 • Scenario
  Sung-hee Jo, Seung-min Yoon, Seo-ae Yoo-Kang
 • Cast
  Song Joong-ki, Kim Tae-ri, Jin Seon-kyu
 • Taal
  Korean, English, Spanish, Danish, French, German, Russian, Chinese, Arabic, Filipino, Mandarin
 • Land
  South Korea
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.