RECENSIE
Bioscoop

Sonic the Hedgehog(2020)

‘We gaan naar de film en jij mag kiezen naar welke.’ Ik stond niet direct te popelen toen mijn dochter kaartjes had besteld voor SONIC THE HEDGEHOG, een film gebaseerd op een Sega-computerspel uit 1991. En dan druk ik me nog mild uit. Maar de film bevatte een uiterst aangename verrassing! 

Sonic is een knalblauw ‘speedy Gonzalez’ wezentje dat zich met turbospeed kan verplaatsen. Het baasje moet een egel voorstellen, maar om dat te zien heb je zelf ook wat superkrachten nodig. Saillant detail: de wijze waarop Sonic gestalte had gekregen in de eerste trailer stuitte op dermate veel weerzin dat Paramount het uiterlijk van het mannetje (sorry, de egel) na enig uitstel volledig heeft aangepast.

Sonic 2.0 is op aarde beland en houdt zich schuil in een grot. Het is hem namelijk eerder al duidelijk geworden dat je vervelende schelmen aantrekt als je buitenaardse krachten bezit. Maar… het aimabele ventje is verschrikkelijk eenzaam. Elke avond gluurt hij door het raam bij Tom en Maddie (James Marsden en Tika Sumpter), een sympathiek stel met een labrador. In gedachten is hij volwaardig lid van hun gezin, terwijl ze geen idee hebben van zijn bestaan. Dat verandert als Tom Sonic per ongeluk tegen het blauwe lijf loopt in zijn tuinschuur. Er ontstaat een vriendschap tussen de twee.

Op een missie naar San Francisco, waar Sonic zijn eerder kwijtgeraakte gouden ringetjes moet zien te vinden, wordt het duo enorm gedwarsboomd door de slechterik van het verhaal: Dr. Ivo Robotnik, op sublieme wijze vertolkt door Jim Carrey. De hoogst intelligente Robotnik heeft niets met de mensheid, maar des te meer met zijn vliegende en rijdende wondertjes van technisch vernuft. Sonic en Tom worden dan ook om de haverklap omringd door schietende drones en achtervolgd door woest beukende bulldozertjes en ander rijdend tuig. Mooi is ook de ‘sticky bomb’ waar ze zich bijna niet van kunnen ontdoen.

Bij de wijze waarop Carrey Robotnik neerzet kan je je haast niet aan de indruk onttrekken dat hij redelijk vrij is gelaten in de invulling ervan. Als hij bijvoorbeeld weer broedt op een nieuw en uiterst snood aanvalsplan zet hij ‘anarchistische muziek’ op en danst daarbij. Op zijn Carreys uiteraard. Dit voegt werkelijk niets toe aan het verhaal, maar het is wel ontzettend grappig.

De verhaallijn tussen de twee boezemvrienden is zo cheesy als wat en werkt af en toe iets op de zenuwen. Maar dat neemt niet weg dat SONIC THE HEDGEHOG een ontzettende leuke familiefilm is en een aanrader voor deze voorjaarsvakantie.  

Distributie: Paramount. Release NL: 13 februari 2020, BE: 19 februari 2020. Copyright: Hester Aalberts. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 19 februari 2020.

© Hester Aalberts
18 februari 2020
 • Titel
  Sonic the Hedgehog
 • Lengte
  99 minuten
 • Regie
  Jeff Fowler
 • Scenario
  Pat Casey, Josh Miller, Yuji Naka
 • Cast
  Ben Schwartz, James Marsden, Jim Carrey
 • Taal
  English, French, Persian
 • Land
  United States, Japan, Canada
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.