RECENSIE

Possessed by Evil

Voor POSSESSED BY EVIL doet Rebecca Romijn haar rol in GODSEND (2004) als moeder met sterke kinderwens nog eens dunnetjes over. Ditmaal kiest ze niet voor cloning, maar gaat ze voor illegale adoptie. Het resultaat is hetzelfde; middelmatige moord en doodslag.

Romijn speelt Joanna, getrouwd met Ben (David Cubitt) die al een tienerzoon heeft uit een eerder huwelijk. Joanna en Ben willen ook graag samen een kindje en adoptie is de enige mogelijkheid. Omdat Joanna antidepressiva slikt, is de kans dat ze een kindje toegewezen zullen krijgen echter klein. Een meelevende medewerker van het adoptiebureau biedt uitkomst en heeft een klein meisje, Piper, in de aanbieding. Pipers moeder zit in al een tijdje de gevangenis en heeft haar dochtertje vrijwillig afgestaan. Het is verre van legaal, maar Joanna en Ben gaan akkoord. Weldra echter, blijkt dat een kwade geest het op Piper en haar nieuwe familie heeft voorzien.

“A terrifying modern-day suspense thriller in the tradition of THE OMEN”, staat er op de tot de verbeelding sprekende cover. Waarschijnlijk was degene die dit heeft bedacht zelf tijdelijk possessed by evil, want de film lijkt in de verste verte niet op THE OMEN. Het jongetje in THE OMEN is de zoon van de duivel, geboren uit een hyena. In POSSESSED BY EVIL zijn de duivel en zijn zoon in geen velden of wegen te bekennen. Het enige dat een beetje aan THE OMEN doet denken, is het onheilspellende koor dat inzet zodra het spannend wordt.  Agnus Dei (Latijn voor Het Lam Gods) wordt er gezongen, waarschijnlijk geïnspireerd op het briljante Ave Satani dat Jerry Goldsmith componeerde voor THE OMEN. Het slaat alleen als een tang op een varken want ook de Heilige Mis en Jezus spelen geen enkele rol in POSSESSED BY EVIL.

De schaarse effecten in POSSESSED BY EVIL overtuigen niet altijd maar het camerawerk en de montage zijn dik in orde. De locaties zien er goed uit en er wordt geloofwaardig  geacteerd,  met name door Rebecca Romijn. Het scenario is solide maar heeft de doorgewinterde horrorkijker niets nieuws te bieden. Het is het overbekende spook-wil-wraak verhaal met de bijbehorende clichés als het enge kinderliedje, het speelgoed dat uit zichzelf begint te bewegen, een briesje dat het haar dramatisch laat wapperen wanneer de geest in de buurt is, professionals die een poging doen het boze spook te verdrijven (“Seek the light!”) en een epiloog met schrikeffect. Van bezetenheid is overigens ook al nauwelijks sprake. De kwade geest neemt alleen even bezit van Joanna’s dementerende moeder, wat – zoals traditie gebiedt – gepaard gaat met dierlijk gebrul en lichtgevend groene ogen.  

Wat de spanning ook niet ten goede komt, is het oeverloze geklets over gevoelens. De film heeft soms meer weg van een drama over een uit de hand gelopen adoptie dan van een moderne horrorthriller in de traditie van… wat dan ook.  Dat is ook niet zo verwonderlijk want POSSESSED BY EVIL is namelijk een tv-film – oorspronkelijke titel: POSSESSING PIPER ROSE – gemaakt door Lifetime Channel, een Amerikaanse tv-zender gespecialiseerd in series en films over en voor vrouwen. Misschien dat het Lifetime-publiek af en toe een gilletje zal slaken?

DI: Just Bridge (release op dvd: 21 augustus 2012). Copyright Erik van ‘t Holt. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 21 augustus 2012.

21 augustus 2012
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.