RECENSIE
Bioscoop

Personal Shopper(2016)

In TWILIGHT scharrelde ze rond met weerwolven en vampiers, maar in PERSONAL SHOPPER communiceert Kristen Stewart zowaar met haar dode broer. Ze krijgt van regisseur Olivier Assayas (DEMONLOVER) de bijna onmogelijke opdracht om in haar eentje een draak van een film van de ondergang te redden.

Veelvuldig zijn de shots waarin we Stewart als de 25-jarige Maureen met haar brommertje door de straten van Parijs zien snorren. Als personal shopper staat ze in voor de garderobe van een superster die ze nauwelijks ziet. Communicatie gebeurt via briefjes: graag die en die jurk gaan oppikken. Maureen heeft oog voor detail en is geknipt voor de job. Zo zit ze weer op de trein naar Londen op weg naar weer een exclusieve boetiek.

Het zijn shots waarin Kristen Stewart bijna voortdurend alleen te zien is. Verbazen mag dat niet: Maureens eenzame job, altijd on the road, is de perfecte weerspiegeling van hoe ze zich voelt sinds de dood van tweelingbroer Lewis. De knappe Stewart vloekt nooit met het lege personage dat ze speelt. De César die ze als beste actrice in een bijrol kreeg voor CLOUDS OF SILS MARIA – ook een film van Assayas – blijkt geen toevalstreffer.

Veel vreemder is de andere verhaallijn die door PERSONAL SHOPPER heen loopt en waar de film zelfs mee opent. Maureen blijkt een medium te zijn dat contact zoekt met haar overleden broer. In de openingsscène zien we haar een oud, verlaten huis betreden. Houdt broerlief zich hier verscholen? Een vreemde CGI-geest doet vermoeden van wel. Of zijn we onverhoeds in een nieuw deel van HARRY POTTER beland?

Regisseur Olivier Assayas (nochtans winnaar van de regieprijs in Cannes) weet zich met de bovennatuurlijke scènes geen raad. Je hebt voortdurend de indruk dat de fashionista Maureen en het medium Maureen twee verschillende personen zijn die de hoofdrol spelen in twee verschillende films.

Spannend wordt het nooit. Op de Eurostar naar Londen krijgt Maureen sms-berichten van een onbekend nummer. Terwijl ze denkt dat die van haar overleden broer zouden kunnen komen, weet je als kijker ondertussen al lang wie de echte afzender is. Hij werd een paar scènes eerder geïntroduceerd. Als kijker zie je de knipperende pijl die zijn kant uitwijst: ik ben verdacht. De scène duurt twintig minuten en vormt een triest, oersaai dieptepunt van de film.

Het grootste bezwaar is dat PERSONAL SHOPPER geen richting vindt. Wat wil de regisseur ons vertellen? Waar gaat dit over? Als Maureen ook nog eens een lijk ontdekt in het poepchique appartement van haar cliënte, wordt het teveel. Naast het spook- en modegegeven verdraagt de film geen derde thema. Geen nood: nog voor het lijk koud is, zit Maureen al op het vliegtuig richting Oman. Weg van het mondaine Parijs, maar niet van de geest van haar dode broer. Arme Kristen Stewart.

Distributie: The Searchers. Release NL: 26 januari 2017, BE: 14 december 2016. Copyright: Hans Dewijngaert. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 25 januari 2017.

© Hans Dewijngaert
25 januari 2017
 • Titel
  Personal Shopper
 • Lengte
  105 minuten
 • Regie
  Olivier Assayas
 • Scenario
  Olivier Assayas
 • Cast
  Kristen Stewart, Lars Eidinger, Sigrid Bouaziz
 • Taal
  English, French, Swedish, German
 • Land
  France, Germany, Czech Republic, Belgium
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.