RECENSIE
DVD

No profanar el sueño de los muertos/ Let Sleeping Corpses Lie(1974)

Na als assistent van Sergio Leone en Riccardo Freda te hebben gewerkt, regisseerde Jorge Grau twee genrefilms die er beslist mogen zijn. CEREMONIA SANGRIENTA / BLOOD CEREMONY (1972) is een sinistere versie van het Gravin Bathory-verhaal en NO PROFANAR…, in Europa beter bekend als THE LIVING DEAD AT THE MANCHESTER MORGUE, kan met recht een van de beste Europese zombiefilms worden genoemd.

Dat Grau nogal vergezochte verwijzingen naar milieurampen inbouwt en leentjebuur speelt bij NIGHT OF THE LIVING DEAD zij hem vergeven, want zijn film biedt genoeg verrassingen en sterke scènes. Het verhaal is eenvoudig: Lovelock en Galbo ontmoeten elkaar toevallig op de verkeerde plaats en de verkeerde tijd, want in het Britse Lake District staan de doden op uit het graf als gevolg van landbouwexperimenten.

In het opbouwen van een dreigende sfeer legt Grau een bewonderenswaardige expertise aan de dag, en de van Lucio Fulci-films bekende Gianetto De Rossi verzorgt enkele effecten die gezien het productiejaartal als revolutionair mogen worden bestempeld. En de zombies zelf zien er overtuigender en smeriger uit dan in Romero’s DAWN OF THE DEAD, dat pas vier jaar later verscheen.

BEELD EN GELUID Gooi die bootleg maar weg: deze 1: 1.85 transfer ziet er goed uit, het Eastmancolor-kleurenpalet straalt van de buis en het beeld is stabiel. De film werd in 1974 met stereogeluid uitgebracht, maar de dvd bezit zelfs een 5.1 mix, waardoor Sorgini’s enge geluidseffecten vanuit alle hoeken van de kamer komen.

EXTRA’S De schijf zit in een tinnen doos met opdruk, gelimiteerd op 5000 stuks. De dvd bevat een interview met Jorge Grau, een tv spot, radio spots, plus een poster & still gallery. Het interview is boeiend en toont Grau als een bevlogen filmmaker, maar zijn imitatie van ‘Guthrie the Loony’, de bekendste zombie uit de film, is ronduit genant. De doos bevat verder hebbedingetjes zoals een geinige toe tag replica, twee poster replica’s, en een boekje met uitvoerige liner notes en foto’s.

SN-KOOPADVIES NO PROFANAR EL SUENO DE LOS MUERTOS biedt een zeldzame combinatie van sfeer en smerigheid, die vooral de fans van zombiefilms en Euro-horror zal aanspreken. Kijkers die minder affiniteit met dit subgenre hebben, zullen wellicht aangenaam verrast worden door de opmerkelijke professionaliteit van deze film.

Copyright Mike Lebbing. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #49, februari/maart 2001.

© Mike Lebbing
1 februari 2001
 • Titel
  Let Sleeping Corpses Lie
 • Lengte
  95 minuten
 • Regie
  Jorge Grau
 • Scenario
  Juan Cobos, Sandro Continenza, Marcello Coscia
 • Cast
  Cristina Galbó, Ray Lovelock, Arthur Kennedy
 • Taal
  English, Italian, Spanish
 • Land
  Spain, Italy
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.