RECENSIE
DVD/BLU-RAY

Mindscape(2013)

mindscape Letterlijk een kijkje kunnen nemen in het geheugen van andere mensen lijkt handig. In MINDSCAPE komt Mark Strong er echter achter dat het niet alleen fysiek gevaarlijk is; je kunt ook nog eens niet zomaar alles vertrouwen wat in andermans brein gebeurt.

In de nabije toekomst zijn leugendetectors vervangen door memory detectives: psychisch begaafde mensen die letterlijk kunnen rondlopen in andermans gedachten om  hun herinneringen aan bepaalde voorvallen te observeren. John Washington (Mark Strong) is hier goed in, totdat tijdens een sessie zijn eigen brein op tilt slaat wanneer de herinneringen aan de zelfmoord van zijn vrouw samenvloeien met de moordherinneringen van een verdachte.

Na een time-out wil hij weer aan de slag. Hij krijgt een simpele klus om er weer een beetje in te komen: Anna (Taissa Farmiga), tienerdochter van rijke ouders, wil niet meer eten en het is aan Washington om erachter te komen wat haar probleem is. Wat een eenvoudige sessie zou moeten worden om een verwend meisje weer in het gareel te krijgen, blijkt een stuk ingewikkelder. Anna is intelligent en bijdehand (‘I’m not a sociopath, just smart enough to think like one.’) en haar herinneringen zijn op zijn zachtst gezegd verontrustend. Tussen de twee ontstaat een relatie die doet denken aan die van Hannibal Lecter en Clarice Sterling, met het tienermeisje in de rol van Hannibal. Is ze John bewust voor de gek aan het houden, probeert ze iets groots te verbergen, of is er iets anders aan de hand?

MINDSCAPE (in Amerika uitgebracht als ANNA) is de debuutfilm van de Spaanse regisseur Jorge Dorado, die hiervoor alleen een paar korte films regisseerde. Eerder verdiende hij zijn sporen als assistant director bij films als THE DEVIL’S BACKBONE (Guillermo del Toro, 2001) en TALK TO HER (Pedro Almodovar, 2002). Zodra er mensen fysiek door andermans gedachten wandelen is de vergelijking met films als INCEPTION snel gemaakt, maar Dorado’s film is geen scifi-spektakel. Eerder een ouderwetse Hitchcock-achtige thriller, waarin het paranormale aspect de plaats inneemt van de klassieke speurder.

De toon van de film is somber, alles is grauw en donker en iedereen kijkt bezorgd. De droomscènes zijn intens en mooi gefilmd. Wat een lekker duistere film had kunnen worden, lijdt echter onder het rammelige script van debuterende scenarioschrijvers Guy en Martha Holmes. Houterige dialogen leggen de kijker uitgebreid uit wat er gebeurt, alsof je dat zelf niet kunt zien. En dat terwijl ze een sterke cast hebben die helemaal niet veel tekst nodig heeft om de boodschap over te brengen. Mark Strong (TINKER, TAILOR, SOLDIER, SPY, THE GREEN LANTERN), doet zijn naam eer aan, als de wanhopige kettingrokende detective die probeert te helpen terwijl hij zo duidelijk nog worstelt met zijn eigen problemen. Taissa Farmiga (American Horror Story en het jongere zusje van Vera) overtuigt als hyperintelligente tiener die tegelijk onschuldig, ongelukkig, manipulatief en verdacht kan zijn.

Na een zorgvuldige opbouw stelt het einde van de film helaas ook teleur. Het voelt gehaast en de ‘grote twist’ is niet zo verrassend als de filmmakers zelf blijkbaar denken. De puzzelstukjes worden tijdens de film al heel duidelijk op hun plaats geschoven. Onschuldige voorvallen die later belangrijk blijken te zijn worden zo groot in beeld gebracht dat er nog net geen neonpijl met het woord ‘clue!’ boven hangt. Tot overmaat van ramp volgt na de grote schok weer een uitgebreide uitlegscène. Het was mooi geweest als Dorado en de schrijvers hun publiek iets slimmer ingeschat hadden. 

Dat MINDSCAPE er desondanks toch grotendeels in is geslaagd een lekker ouderwetse thriller met een intrigerend scifirandje te zijn, zegt alles over de acteurs en de visuals. Je kunt ze veilig anderhalf uur in je hoofd toelaten!

Di: A-film. Vanaf 26 augustus 2014 op dvd en blu-ray Copyright: Marjan Westbroek. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 8 september 2014.

8 september 2014
 • Titel
  Anna
 • Lengte
  99 minuten
 • Regie
  Jorge Dorado
 • Scenario
  Guy Holmes, Martha Holmes
 • Cast
  Mark Strong, Taissa Farmiga, Brian Cox
 • Taal
  English
 • Land
  Spain, United States, United Kingdom, France
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.