RECENSIE
Bioscoop

The Jacket(2005)

Jack Starks (Brody), veteraan uit de eerste Golfoorlog, wordt aan de kant van de weg bewusteloos aangetroffen naast het lijk van een vermoorde politieman. Eerder die dag nog had hij een ontmoeting met de achtjarige Jackie en jaar dronken moeder Jean, wier auto hij weer aan de praat wist te krijgen.

Gearresteerd op verdenking van moord wordt de aan geheugenverlies lijdende Starks opgesloten in een inrichting, waar ene Dr. Becker (Kristofferson) hem aan een alternatieve therapie onderwerpt. Starks krijgt een experimentele drug ingespoten en wordt een paar uur opgesloten in de lijkenkast van een mortuarium. Deze onorthodoxe behandeling blijkt een onverwacht neveneffect te hebben. Starks reist vijftien jaar in de tijd vooruit en vindt zichzelf terug in 2007, waar hij de inmiddels volwassen en diep ongelukkige Jackie (Knightley) tegenkomt. Zal hij bij terugkeer in 1992 in staat zijn iets aan haar lot te veranderen?

THE JACKET, met zijn werkelijkheid die in diverse mogelijke werkelijkheden uiteenvalt (Starks kan immers vanuit het heden aan de toekomst sleutelen) behoort tot het type film waar de Britse recensent Kim Newman de naam subjective reality shocker voor heeft bedacht (THE BUTTERFLY EFFECT, DONNIE DARKO, MEMENTO, THE MACHINIST). Maar misschien nog wel frappanter zijn de overeenkomsten met David Cronenbergs THE DEAD ZONE (1983). In beide films is de gave in de toekomst te kunnen zien eerder een vloek dan een zegen voor de hoofdpersonen. De winterse setting van de films verdiept van beiden de tragiek; als een visuele voorbode van de naderende dood. En waar Christopher Walken in THE DEAD ZONE verraste in een ontroerende rol, kan niemand van nature zo prachtig vertwijfeld kijken als Brody. Cronenberg wint wat mij betreft op punten, maar Maybury maakt na het overschatte LOVE IS THE DEVIL, over schilder Francis Bacon, veel goed met deze intens desolate film waarvan je de missers (de casting van Kristofferson en Jason Leigh, het geforceerde happy end) dan maar door de vingers ziet.

Copyright Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #67, najaar 2005.

1 oktober 2005
 • Titel
  The Jacket
 • Lengte
  103 minuten
 • Regie
  John Maybury
 • Scenario
  Tom Bleecker, Marc Rocco, Massy Tadjedin
 • Cast
  Adrien Brody, Keira Knightley, Daniel Craig
 • Taal
  English
 • Land
  Germany, United States
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.