RECENSIE
netflix

Iron Fist (seizoen 1)(2017–2018)

Blonde miljonairszoon met markante kaaklijn keert na vijftien jaar terug naar de bewoonde wereld om het kwaad te bevechten met zijn bijzondere vechtkunsten. Klinkt bekend? Klopt. Na de power van Luke Cage komt Marvel met een bleek verhaaltje vol verwende rijkeluiskinderen en andere clichés.

Die arme Finn Jones (Danny Rand/Iron Fist). Het internet was al niet blij dat Loras Tyrell (GAME OF THRONES) Iron Fist ging spelen en toen ging hij er ook nog over in discussie op Twitter. De kritiek? De oorspronkelijke stripfiguur uit 1974 was een witte man, maar waarom moest een Messias met superieure oosterse vechtkunsten dat in 2017 ook zijn? Jones tweette dat de serie juist veel ruimte geeft aan “acteurs van allerlei achtergronden” en zeer divers is. Na een pittige discussie met een directeur van Geeks of Color verwijderde Jones tijdelijk zijn Twitter-account. We moesten vooral de serie maar kijken, had hij nog gemeld. Schokkend Nieuws mocht de eerste zes afleveringen bekijken van Netflix.

Bruce Wayne Danny Rand is het kind van rijke ouders en erfgenaam van Wayne Rand Enterprises. Hij verliest beide ouders wanneer het familievliegtuig neerstort in het Himalayagebergte. Danny wordt gered door twee Chinese monniken. Op een magische plek brengen zij hem spectaculaire vechtkunsten bij en de overtuiging dat hij als Iron Fist de wereld moet redden van het kwaad van Hydra The Hand. Thuis denkt iedereen dat hij dood is.

Vijftien jaar later duikt Arrow Danny blootsvoets op in het hoofdkantoor van zijn vaders bedrijf in New York. Zakenpartner en familievriend Harold Meachum blijkt niet langer de baas, maar zijn kinderen Joy (Jesssica Stroup) en Ward (Tom Pelphrey) runnen de tent. Hij met WALL STREET-haar en dito maatpak, zij lijkt zo uit SUITS gestapt. De kantoormedewerkers schrikken zo van Danny’s Nepalese outfit en rommelige haar, dat hij met geweld het pand wordt uitgezet. Danny is stomverbaasd. Zijn oude speelkameraadjes blijken opgegroeid te zijn tot harteloze zakenmensen! Niemand gelooft dat hij Danny is! En dat terwijl hij blijft roepen dat hij écht waar Iron Fist is! En dat hij alleen maar zijn chi hoeft op te roepen om van zijn vuist een machtig wapen te maken! Ja, maar echt! Hij is Iron Fist! Voor we dat zien moeten we ons door twee tergend langzame afleveringen waden met tenenkrommende dialogen. Tot het moment dat Danny opgloeit is de enige met superkrachten de psychiater die binnen 24 uur na opname een diagnose ‘angstneurose met psychoses’ kan stellen.

In de daaropvolgende afleveringen zien we verschillende grote mysteries ontrafeld worden en een aantal nieuwe opgezet. De diversiteit waar Jones aan refereerde in zijn tweets komt wellicht pas in latere episodes. Wel is er een grote diversiteit aan clichés. Van de stoere Aziatische vecht-chick tot en met de dappere verpleegster (jawel, daar is ze weer), van boze farma tot kansloze jongeren met een gouden hart: alles is al een keer gedaan, hoewel zelden zo humorloos. Als je voor ieder herkenbaar cliché een borrel neemt, ben jij bij aflevering vier klaar voor de alcoholistenpoli.

Wie meerdere afleveringen doorzet zal vooral met vragen blijven zitten over de kleine dingen. De grote dingen – boeddhisme, chi, interdimensionale samenzweringen – worden uitgebreid uitgelegd. Maar waarom had Danny een paspoort nodig om het land binnen te komen, maar geen schoenen? Waar laadde hij zijn iPod op? Van welk merk zijn die robuuste oordopjes die al vijftien jaar meegaan? Als de monniken Mandarijn spraken, waar heeft hij dan volwassen Engels geleerd? En waarom kent deze blonde krullenbol na vijftien jaar zware vechttraining en intense meditatie geen enkele emotionele ontwikkeling, behalve een overmatige hoeveelheid zelfvertrouwen? Want lieve hemel, mansplaining de Oosterse vechtkunsten aan de eigenaresse van een dojo (Colleen Wing door Jessica Henwick)? Een raad van bestuur in je eerste baantje uitleggen hoe je een bedrijf runt? Bij aflevering twee was mij al volkomen duidelijk waarom iedereen Danny Rand in elkaar wilde slaan. Ik was er zelf ook erg aan toe. Laten we vooral Henwick een eigen serie geven en Danny op pensioen sturen naar dat fantastische land waar hij vijftien jaar lang heel bijzonder was. Dan hoeft Henwick zich ook niet meer ondergeschikt te maken en kan zij met hart en ziel het kwaad in elkaar trappen. Zij heeft er qua uitstraling tenminste de power voor.

Distributie: Netflix. Release: 17 maart 2017. Copyright: Karina Meerman. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 15 maart 2017.

© Karina Meerman
13 maart 2017
 • Titel
  Iron Fist
 • Lengte
  2 minuten
 • Scenario
  Scott Buck
 • Cast
  Finn Jones, Jessica Henwick, Jessica Stroup
 • Taal
  English, Mandarin, Japanese, Russian, Korean
 • Land
  United States
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.