RECENSIE
DVD/BLU-RAY

Ip Man: The Final Fight(2013)

De Chinese kung-fumeester Ip Man is bij genrefans misschien vooral bekend als de trainer van Bruce Lee, of anders als de protagonist van Wong Kar-Wais THE GRANDMASTER. IP MAN: THE FINAL FIGHT is een kleinschaligere verfilming van Ips latere leven in Hong Kong, waar hij vanaf 1949 woonde.

Niet in de eerste plaats een actiefilm dus, maar een drama met veel kung fu. We zien de vaderlijke Ip (Anthony Wong) een aantal jonge leerlingen onder zijn hoede nemen, zodat zij de strijd aankunnen met zowel criminelen als het Japanse leger dat Hong Kong bezet houdt. Ook neemt Ip afscheid van zijn vrouw (Anita Yuen), die het leven in de grote stad niet aankan en verhuist.

Het Hong Kong van de jaren vijftig is met veel oog voor detail neergezet, maar de roerige politieke situatie van die tijd wordt grotendeels genegeerd: de aandacht ligt bij het persoonlijke verhaal van Ip Man. Helaas ligt daar het grootste gebrek van de film. Anthony Wong is uitstekend als wijze, gedisciplineerde meester, maar mag zelden meer zijn dan dat. Potentie voor dieper drama wordt de nek omgedraaid door de gortdroge voice-over van Ips zoon Ip Chun. Het is dat hij eenvoudigweg vertelt dat zijn vader zich eenzaam voelt; anders hadden we het niet geweten. Ook flinke lappen verhaal worden in deze voice-over uit de doeken gedaan. Dat is vaak een probleem bij biopics: de werkelijkheid laat zich niet gemakkelijk in een toegankelijke narratieve structuur proppen, waardoor de film soms op te hoog tempo een reeks gebeurtenissen opsomt.

Een stuk geslaagder zijn de actiescènes: rustig geschoten en strak gechoreografeerd maken deze agressieve balletten THE FINAL FIGHT toch de moeite waard voor de liefhebber.

Di: Splendid. Op dvd en blu-ray vanaf 28 november. Copyright Julius Koetsier. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 30 november 2013.

© Julius Koetsier
30 november 2013
 • Titel
  Ip Man: The Final Fight
 • Lengte
  100 minuten
 • Regie
  Herman Yau
 • Scenario
  Erica Li
 • Cast
  Anthony Chau-Sang Wong, Gillian Chung, Jordan Chan
 • Taal
  Cantonese
 • Land
  Hong Kong
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.