RECENSIE
DVD

House Swap(2010)

DVD| Found footage en home invasion ontmoeten elkaar in HOUSE SWAP. Een Amerikaans koppeltje denkt een gezellig liefdesnest te hebben gevonden in Engeland. Valt dat even tegen.

Matt en Ginny vormen zo’n lekker creatief Amerikaans stel. Zij componeert en hij is scenarioschrijver. Om weer wat inspiratie op te doen, besluiten ze tijdelijk van huis te ruilen met een Engels paar in Glastonbury. Het oude landhuis lijkt op het eerste gezicht een fraaie vangst. Maar dan ontdekken ze dat de eigenaren overal camera’s hebben staan. “Oh, dat is vanwege een stalker die weleens het huis insluipt. Bevalt het verblijf verder nog?”

HOUSE SWAP bestaat uit Matts vakantiefilmpje aangevuld met de beveiligingscamera’s. De vakantie-idylle wordt verstoord door beelden van een vreemde man die langs het huis loopt of opduikt wanneer Matt en Ginny even niet opletten. De spanning wordt geleidelijk, maar voorspelbaar, opgevoerd wanneer vreemde incidenten plaats maken voor geweld.

Volgens IMDb heeft schrijver en regisseur Mark Ezra een groot gat op zijn cv. Zijn voorlaatste productie, SAVAGE HEARTS, stamt alweer uit 1996. Eerder maakte hij de slasher SLAUGHTER HIGH (1986). HOUSE SWAP lijkt daarmee een bescheiden poging terug te keren op de regiestoel. Erg geslaagd is die echter niet. Het lukt Ezra niet om je de stuipen op het lijf te jagen. Teveel zaken zie je al te snel aankomen. Zie daar de verborgen geschiedenis van het huis en de twijfelende politieagent die het stel niet serieus wil nemen.

Waar de film soms wel in slaagt, is het creëren van ongemakkelijke momenten die iets komisch hebben. Hilarisch is de scène waarin ze een vers gelegde drol in huis vinden. Deze wordt in volle glorie getoond. Een mooi WTF-moment.  

Dit vieze intermezzo is echter een uitzondering. Dieptepunt is de scène waarin Ginny gegrepen wordt door de stalker. “Pak de camera!”, zou niet het eerste zijn dat ik zou schreeuwen in zo’n benarde situatie. Het toont maar weer eens, hoe found footage in de verkeerde handen verwordt tot een kunstgreep waar al het rauwe vanaf is gefileerd.

Di: Just Bridge. Op dvd vanaf 17 juni 2014. Copyright: George Vermij. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 23 juni 2014.

© George Vermij
23 juni 2014
 • Titel
  House Swap
 • Lengte
  84 minuten
 • Regie
  Mark Ezra
 • Scenario
  Mark Ezra
 • Cast
  Nathan Nolan, Evie Brodie, Simon Dutton
 • Taal
  English
 • Land
  United Kingdom, United States
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.