RECENSIE
STREAMING

Hocus Pocus 2(2022)

Gothic Golden Girls in de reprise! Wie warme gevoelens krijgt bij de gedachte aan HOCUS POCUS (Kenny Ortega, 1993), vermaakt zich waarschijnlijk prima met de kluchtige HOCUS POCUS 2 die nu te zien is op Disney+.

De zusjes Sanderson keren wederom terug naar Salem, om wraak te nemen op het dorp en kinderzielen te verzamelen zodat zij hun jeugdige uiterlijk terugkrijgen. Dankzij Hollywoodmagie hebben Winnifred (Bette Midler), Sarah (Sarah Jessica Parker) en Mary (Kathy Najimy) nu al minder rimpels boven de nek dan 30 jaar geleden, maar de heksenzusters zijn van de oude stempel en verkiezen bloeddorst boven chirurgie.

Het verhaal begint in Salem in 1653, waar gewassen en gestreken burgers het aan de stok krijgen met piepjonge Sanderson-zusjes. Ik kan me goed ergeren aan Hollywoods dwangmatige behoefte aan achtergrondverhalen, maar mini-Winnifred (Taylor Henderson) was het waard. Ze is in luttele minuten grappig, dominant, dramatisch en overdreven, maar altijd volledig toegewijd aan haar zusters. Zij is een mini-Midler. Die andere twee was ik onmiddellijk weer vergeten. De confrontatie met dominee Traske (Trevor Hale) en de dorpelingen zet de toon voor de rest van de film. Die is net zo flauw als het origineel, met net zo veel slapstick, impromptu liedjes, oud-Engelsch taelgebruyck en heel veel slechte grappen.

En met dezelfde chemie tussen Midler, Parker en Najimy. Zonder hen was het echt een suffe kinderfilm geweest. Niet dat me ooit duidelijk is geworden wie regisseur Anne Fletcher voor ogen had als doelgroep. De kracht van Hocus Pocus 2 zit in de herhaling, dus dan heb je kijkers van boven de 40. Het acteerwerk deed me echter denken het aloude toneelgenre ‘de klucht’, zoals John Lanting dat in de jaren ’90 nog op de planken bracht met zijn Theater van de Lach. Geen idee wie daar in 2022 naar kijkt. Klucht wordt afgewisseld met gesprekken over Gevoelens, want het verse trio dat de strijd aangaat met de hatende heksen is heel erg van nu. Schoolvriendinnen Becca (Whitney Peak), Izzy (Belissa Escobedo) en Cassie (Lilia Buckingham) hebben de hoofdrollen. De jongens en mannen in deze film zijn bijna allemaal idioten. Beetje jammer, maar dan zal de doelgroep wel tienermeisjes zijn. Amerikaanse tienermeisjes, want uitleggen wat een maagd is, kan natuurlijk niet. Levende doden daarentegen: prima.

Al met al is HOCUS POCUS 2 een rommelig en vermakelijk geheel voor tienermeisjes van alle leeftijden en genders. Hoofd uit, nostalgie aan. Drie schedeltjes, waarvan één voor de 78-jarige Miss Midler. Die andere twee omdat ik heb gegniffeld om een aantal grappen. Het aantal blijft geheim.

Distributie: Disney. Release: 30 september 2022. Copyright: Karina Meerman. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op: 03-10-2022.

© Karina Meerman
3 oktober 2022
 • Titel
  Hocus Pocus 2
 • Lengte
  103 minuten
 • Regie
  Anne Fletcher
 • Scenario
  Jen D'Angelo, David Kirschner, Blake Harris
 • Cast
  Bette Midler, Sarah Jessica Parker, Kathy Najimy
 • Taal
  English
 • Land
  United States, Zambia, United Kingdom, Australia
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.