RECENSIE

Haunters(2010)

De populaire stelling dat we slechts tien procent van onze hersens gebruiken, wordt door wetenschappers weersproken. Het blijft echter aantrekkelijk te fantaseren over het enorme potentieel van de menselijke geest.

Neem Cho. Aan het begin van de Zuid-Koreaanse film HAUNTERS zien we hoe hij als kind de mishandeling van zijn moeder beëindigde. De kleine, manke jongen is door zijn ouders geblinddoekt, maar wanneer hij één oog vrijmaakt is zijn psychische kracht al zó enorm dat hij zijn vader ertoe kan dwingen midden op straat zichzelf de nek om te draaien.

Als volwassene benut Cho (acteur Dong-won Kang, creepy) zijn paranormale gaven om illegale casino’s en lommerds te overvallen. Zo loopt hij vroeg of laat Kyu Nam (Soo Go) tegen het lijf. Kyu Nam werkt bij zo’n lommerd en blijkt als enige immuun voor Cho’s doordringende blik. Wanneer Cho de lommerd overvalt en daarbij de sympathieke oude eigenaar vermoord, zijn de kaarten geschud voor een langdurige confrontatie. Kyu is immers de enige die de waanzinnige Cho stoppen kan.

HAUNTERS is het regiedebuut van Min-suk Kim, van wie we verder alleen weten dat hij meeschreef aan het scenario van THE GOOD, THE BAD, THE WEIRD. Zijn eerste film leunt stevig op de klassieke tegenstelling tussen de held en zijn aartsvijand, zoals we die kennen uit de superheldenstrips, M. Night Shyamalans UNBREAKABLE, maar bijvoorbeeld ook DEATH NOTE. Cho vertoont een meer dan toevallige gelijkenis met de mysterieuze L. uit die film.

De scènes waarin Cho zijn paranormale krachten mag demonstreren, zijn de meest opvallende van HAUNTERS. Van terloopse momenten – Cho kijkt uit het raam, en in de kantoorflat tegenover keren alle employees op een hoge etage zich als op commando naar zijn gezicht – tot de spectaculaire scène waarin tientallen mensen zich willoos vanaf het balkon aan een binnenplaats naar beneden storten; het zijn sterke momenten. Ook de scène in de metro mag er zijn.

Minder geslaagd is het voortdurende gebruik van de zogenaamde Dutch Angle. Schuine camerahoeken zijn, indien spaarzaam gebruikt, effectief, maar in HAUNTERS word je er bijna zeeziek van. Groot minpunt is ook dat het scenario nooit overtuigend is over de motieven van de twee kemphanen. Cho en Kyu Nam lopen elkaar min of meer toevallig tegen het lijf en van de inzet – het overvallen van kleine lommerds – zal de wereld toch ook niet van zijn as schieten.

En dan zijn er nog de twee komische side-kicks van Kyu Nam. Misschien zijn het in Zuid-Korea graag geziene humoristische typetjes – Bubba is een forse neger uit Ghana, Ali komt uit India -, maar door een Hollandse bril bezien is hun aanwezigheid eerder merkwaardig dan geestig. Misschien een eigenaardigheidje van Min-suk Kim? Ontsproten uit de resterende negentig procent van zijn brein?

Di: Splendid (vanaf 28 juli op dvd en blu-ray) Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 28 oktober 2011.

28 oktober 2011
 • Titel
  Haunters
 • Lengte
  119 minuten
 • Regie
  Min-suk Kim
 • Scenario
  Min-suk Kim
 • Cast
  Gang Dong-won, Go Soo, Jung Eun-chae
 • Taal
  Korean
 • Land
  South Korea
 • Trailer
Meer Sci-FiMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.