RECENSIE
Bioscoop

The Haunted Mansion(2003)

Twintig jaar geleden liet driftkikkertje Eddie Murphy een frisse wind waaien door het muffe Hollywood. Anno 2004 vinden we hem terug als brave huisvader in het Disney-prul THE HAUNTED MANSION, net als PIRATES OF THE CARIBBEAN gebaseerd op een pretparkattractie van dezelfde amusementsgigant.

Nee, wij van Schokkend Nieuws zijn geen Disneyfoben. Bij PIRATES was het meer dan aangenaam verpozen en ook voor FINDING NEMO gingen wij vorig jaar plat. Daarbij heeft Murphy de neerwaartse spiraal waarin zijn carrière zich bevindt natuurlijk gewoon zelf gekozen. Laten we derhalve mild zijn en constateren dat het merk Disney nog vaak genoeg garant staat voor fijn familievermaak, ‘maar nu even niet.’

Murphy is makelaar Jim Evers die met zijn vrouw Sara en twee kinderen in een statig landhuis belandt, waarvan de bewoners dolende geesten blijken te zijn. Gastheer Edward Gracey bijvoorbeeld, volgde zijn minnares Elizabeth meer dan een eeuw eerder in de dood, nadat deze zich van het leven had beroofd. De verhoopte hereniging met de gestorven geliefde bleef evenwel uit, totdat Murphy en co. zich aandienen. Want laat Murphy’s vrouw nu als twee druppels water op Elizabeth lijken! Het feit dat Gracey blank was en Elizabeth zwart lijkt een pikant detail, vooral als je weet dat de geschiedenis zich afspeelt in het zuidelijke Louisiana. Maar het verschil in ras is een toevalligheid, voortkomend uit de ‘noodzaak’ zwarte ster Eddie Murphy van een eveneens zwarte echtgenote te voorzien.Je zou haast denken dat de producenten aanvankelijk een blanke komiek op het oog hadden en in het aan boord komen van Murphy geen aanleiding zagen het scenario nog eens onder de loep te nemen.

Het tekent de algehele achteloosheid waarmee THE HAUNTED MANSION in elkaar werd geflanst. Een met horten en stoten verlopend spookhuisritje dat tot en met de veelal ongemotiveerde special effects uitsluitend irritatie oproept.

Copyright Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #62, voorjaar 2004.

1 maart 2004
 • Titel
  The Haunted Mansion
 • Lengte
  88 minuten
 • Regie
  Rob Minkoff
 • Scenario
  David Berenbaum
 • Cast
  Eddie Murphy, Marsha Thomason, Jennifer Tilly
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.