RECENSIE
DVD

Hardcore Henry(2015)

Nog voor de film begint is de toon al gezet. In de begintitels worden lichamen in slow motion doorboord met kogels en messteken. Een honkbalknuppel met daarop de filmtitel HARDCORE HENRY beukt tegen iemands schedel. Als dit geen sterk staaltje geweldsporno wordt…

HARDCORE HENRY is een sciencefiction-actiefilm en het geesteskind van regisseur Ilya Naishuller die eveneens medeverantwoordelijk is voor het script en de productie. Het concept voor de film komt voort uit de door Darren Aronofsky en Samuel L. Jackson geprezen videoclip Bad Motherfucker die Naishuller eerder maakte voor zijn punkband Biting Elbows. Net als de videoclip is HARDCORE HENRY nagenoeg compleet met GoPro-camera’s gefilmd vanuit het eerste-persoonsperspectief. Als toeschouwer zie je alles vanuit het standpunt van de protagonist, Henry.

Henry wordt zwaargewond wakker op een operatietafel en kan zich niets herinneren. Zijn vrouw Estelle (Haley Bennett) vervangt zijn ontbrekende ledematen door robotachtige onderdelen die hem extra kracht en behendigheid geven. Maar nog voor Estelle een stemmodule heeft kunnen installeren, wordt ze ontvoerd door Akan (Danila Kozlovsky), een kwaadaardige gek die met een leger cyborgsoldaten de wereld wil overnemen. Henry begint aan een missie om Estelle uit de klauwen van Akan te redden. Zijn enige bondgenoot is Jimmy (Sharlto Copley), die herhaaldelijk wordt gedood om vervolgens in verschillende gedaantes opnieuw te verschijnen.       

Wat volgt is een aaneenschakeling van spectaculaire stunts en non-stop actie waarbij Henry in een moordend tempo in en rond Moskou achterna wordt gezeten door slechteriken of deze zelf opjaagt. Hoofden worden eraf geblazen, voertuigen ontploffen en het aantal schietpartijen, gevechten en explosies is nauwelijks bij te houden. Het aantal slachtoffers dat Henry en Jimmy maken moet wel in de honderdtallen lopen. Dit bombardement van ultrageweld, dat afwisselend genoeg is om niet saai te worden, is vaak zo buitensporig dat het komisch wordt. Ook Jimmy met zijn accenten en rare vermommingen als hippie, punker en soldaat uit de Eerste Wereldoorlog, zorgt voor comic relief.

Uiteraard heeft HARDCORE HENRY ook zijn beperkingen. Inherent aan filmen vanuit de eerste persoon is schokkerig camerawerk bij snelle bewegingen. Hoewel twee technici maanden zijn bezig geweest met het ontwerpen van een uitrusting met magnetisch gestabiliseerde camera’s, zijn sommige chaotische actiescènes nog steeds niet goed te volgen. Daarnaast is het verhaal flinterdun en zijn de personages nauwelijks uitgewerkt. De telekinetische krachten van Akan worden nergens verklaard. Omdat hij niet kan praten moet Henry het louter hebben van zijn dodelijke acties als hyper-atletische moordmachine. De overige personages zijn alleen aanwezig als slachtvee.

HARDCORE HENRY heeft een hoog gimmick-gehalte, maar is door de vernuftige uitvoering een ware attractie. Als technisch hoogstandje alleen al verdient de film waardering. De ingenieuze montage bestaat uit duizenden korte shots die voelen als één lange take. De aanhoudende actie zorgt voor een ware aanval op de zintuigen. HARDCORE HENRY is misschien geen instant cultklassieker, maar wel een film die iets speciaals doet en een must see voor actie-junkies.

Distributie: The Searchers. Release: 23 augustus 2016. Copyright: Henry Kuipers. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 6 september 2016.

© Henry Kuipers
5 september 2016
 • Titel
  Hardcore Henry
 • Lengte
  96 minuten
 • Regie
  Ilya Naishuller
 • Scenario
  Ilya Naishuller, Will Stewart
 • Cast
  Sharlto Copley, Tim Roth, Haley Bennett
 • Taal
  English, Russian
 • Land
  Russia, United States, China
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.