RECENSIE
Bioscoop

Guns Akimbo(2019)

BIOSCOOP | Van een kaalgeschoren Britney Spears tot een messentrekkende Dustin ‘Screech’ Diamond: sommige voormalige kindsterretjes gaan wel erg ver om hun brave imago van zich af te schudden. Dat geldt zeker ook voor Harry Potter-acteur Daniel Radcliffe. Na een ruftend lijk in SWISS ARMY MAN en een gehoornde demon in HORNS, gaat hij nu ‘full VIDEODROME’!

In GUNS AKIMBO speelt Radcliffe de rol van Miles, een gefrustreerde programmeur van infantiele mobiele games. Dat hij dagelijks wordt getreiterd door zijn onuitstaanbare baas maakt zijn werk er niet bepaald makkelijker op. Tot overmaat van ramp wil het met zijn liefdesleven ook al niet vlotten. Het enige waar Miles nog een beetje voldoening uithaalt, is het uitdagen van trollen op internet. Maar wanneer hij ruzie zoekt op een forum van Skizm, een website die livestreams aanbiedt van illegale deathmatches, blijkt al snel dat zijn doelwit zich niet beperkt tot online intimidatie. Nog dezelfde avond wordt hij in zijn appartementje buitenwesten geslagen door een niet al te fris ogend gezelschap. Als hij ontwaakt, blijken er twee vuurwapens te zijn vastgeschroefd aan zijn handen. Je raadt het al: Miles is de volgende die zich moet bewijzen in de arena van Skizm!

Dat klinkt als de opmaat voor een anarchistische actiekomedie in de stijl van CRANK en FREE FIRE. Jammer genoeg wordt dat niveau nergens gehaald. De vuurgevechten zijn vlot in beeld gebracht, maar dat kan niet verhullen dat alle actieclichés nogal plichtmatig worden afgewerkt: van slowmotionsequenties en bullet time-effecten tot rondspattend CGI-bloed. Dit alles natuurlijk onder begeleiding van zonnige pophits die sterk contrasteren met al het ultrageweld, een stijlmiddel dat wat ons betreft inmiddels wel redelijk de houdbaarheidsdatum gepasseerd is. En met de humor is het niet veel beter gesteld. Er zijn een paar slapstickmomenten waarop Miles ermee worstelt dat hij erbij loopt als de National Rifle Association-versie van Edward Scissorhands, maar veel gevatter dan een fragment waarin hij zijn eigen badkamer onderzeikt wordt het helaas niet.

Kwalijker is dat GUNS AKIMBO ook pretendeert een satire te zijn op onze fascinatie met gewelddadige internetcontent. Maar ook in dat opzicht legt regisseur Jason Lei Howden (DEATHGASM) de lat niet bepaald hoog. De maatschappijkritische noot beperkt zich hier tot duffe shots van mensen die thuis zitten te juichen voor hun computer, terwijl de onfortuinlijke Miles op het scherm vecht voor zijn leven. De pijnlijkere pararellen tussen het fictieve online moordplatform Skizm en de echte wereld blijven echter onbenoemd.

Doordat GUNS AKIMBO negen van de tien keer de weg van de minste weerstand kiest, maakt deze actiekomedie onder de streep vooral een luie en gemakzuchtige indruk. Gelukkig kan dat niet gezegd worden van Daniel Radcliffe. Hoewel zijn personage al net zo schetsmatig is uitgewerkt als de rest van de film, gaat hij er helemaal voor. Het is dan ook best vermakelijk om te zien hoe de voormalige Harry Potter-ster zich ontpopt tot een millennial-variant op Chow Yun-Fat. Het is jammer dat regisseur Howden niet dezelfde focus en ambitie aan de dag legt, anders was GUNS AKIMBO misschien nog wel een schot in de roos geweest in plaats van een losse flodder.

Distributie: Gusto. Release NL: 5 maart 2020. Copyright: Eric van der Woude. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 4 maart 2020.

© Eric van der Woude
4 maart 2020
 • Titel
  Guns Akimbo
 • Lengte
  98 minuten
 • Regie
  Jason Howden
 • Scenario
  Jason Howden
 • Cast
  Daniel Radcliffe, Samara Weaving, Ned Dennehy
 • Taal
  English, Spanish
 • Land
  Germany, New Zealand, United Kingdom
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.