RECENSIE

Ghost Rig(2003)

Een groep milieu-activisten van Action Planet, een Schotse tv-zender geheel gewijd aan ecologische vraagstukken, bezet in de Noordzee het booreiland ‘Janus’ dat binnenkort tot zinken wordt gebracht. ‘Bezetten’ (een term die al dan niet gewelddadige overname veronderstelt) is een groot woord voor deze actie, want eigenaardig genoeg is van de bemanning geen spoor te bekennen…

 Het booreiland ligt er verlaten bij. Een achtergebleven videoband onthult dat de bemanning zich uit pure verveling met occulte praktijken heeft beziggehouden en bij die gelegenheid per ongeluk een ‘entiteit’ heeft opgeroepen, die de amateur-occultisten schijnt te hebben uitgeroeid. Een der milieu-activisten begint zich plots bijzonder vreemd te gedragen. Uh-oh… De naam van de productiemaatschappij van deze tv-film, KCD Films, Ltd., verwijst naar Julian Kean, Graeme Clapperton en Bill Dale, drie jonge Schotten die met subsidie van Scottish Screen (een tv-aanmoedigingsinitiatief voor beginnende cineasten) en The Scottish National Lottery Fund de genrefilm GHOST RIG (oorspronkelijke titel: THE DEVIL’S TATTOO) hebben afgeleverd. Het is een best aardig, sfeervol werkje geworden, als men kan voorbijzien aan het feit dat het een ongeautoriseerde remake is van John Carpenters THE THING (1982). Hetgeen betekent dat karakters elkaar al spoedig met de grootstmogelijke argwaan bezien, onderlinge agressie rap naar het kookpunt stijgt en het gezamenlijke doel van de hele operatie volledig uit het oog wordt verloren. Intussen valt de ene milieu-activist na de andere ten prooi aan een onzichtbare, kwade kracht. Want het voornaamste verschil met Carpenters film is dat de entiteit in GHOST RIG consequent buiten beeld blijft en dat komt de beklemmende atmosfeer van de film sterk ten goede. Dus geen plotselinge erupties van monstruositeiten, die je als kijker bijna op een hartinfarct komen te staan. De personages in ghost rig worden onder invloed van de entiteit stilaan zèlf monstrositeiten en dergelijke vooralsnog onverklaarbare karakter-mutaties zijn interessanter (en verontrustender) dan welk eng gedrocht ook. Iedere psychiater zal dat willen beamen. Voor een debuutfilm geeft GHOST RIG een verrassend solide staaltje ensemble-werk te zien. Geheel op lokatie gefilmd in de catacomben van een Londens waterzuiveringsbedrijf en in Schotland (Isle of Bute). De eindtitels vermelden elf (11) associate producers, wat er meestal op duidt dat de productie heel wat voeten in de aarde heeft gehad.

**1/2 Copyright 2004 Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #61, p30.

27 april 2011
 • Titel
  The Devil's Tattoo
 • Lengte
  90 minuten
 • Regie
  Julian Kean
 • Scenario
  Sally Charlton, Graeme Clapperton, Bill Dale
 • Cast
  Jaason Simmons, Bryan Carney, Juliet Diamond
 • Taal
  English
 • Land
  United Kingdom
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.