RECENSIE

Doctor Blood’s Coffin

Dokter Peter Blood heeft niet veel op met mensen. Hij snijdt er liever in. Wanneer hem verboden wordt zijn duivelse experimenten uit te voeren in een Weens laboratorium, verhuist hij naar zijn geboortedorp. Zo’n typisch non-descript dorp vol ongure types op een steenworp afstand van mistige hei en vervaarlijke rotspartijen. Al snel verdwijnen er dorpelingen, maar niemand verdenkt de eminente geleerde.

Misschien ligt het wel gewoon aan zijn achternaam, maar dokter Peter Blood (Kieron Moore) kan maar niet van menselijke kadavers afblijven in deze Britse chiller uit 1961. Als hem in de eerste scène van DOCTOR BLOOD’S COFFIN te verstaan wordt gegeven dat hij zijn onethische experimenten in Wenen moet staken, keert hij terug naar het sfeervolle plattelandsdorp waar hij opgroeide. Blood komt echter niet voor smalltalk, familiebanden of andere gezelligheid. Om zijn onderzoek voort te zetten flanst hij een provisorisch labje in elkaar in een verlaten tinmijn. Al snel verdwijnt de ene na de andere dorpeling…

Wat de dokter precies uitvreet in zijn werkplaats blijft tot de finale onduidelijk, maar tegen de tijd dat hij zijn sinistere plan uit de doeken doet, is de aandacht al danig verslapt. Het verhaal wil door de gebrekkige opbouw en een aaneenschakeling van trage scènes maar niet spannend worden. De ongeloofwaardige romance met de knappe doktersassistente (Hazel Court) helpt ook al niet, evenmin als de houterige cast waarvan in het bijzonder de constant zwetende politie-inspecteur geen seconde serieus te nemen is. Van deze recentelijk door MGM in zeer behoorlijke beeldkwaliteit uitgebrachte DOCTOR BLOOD’S COFFIN is uiteindelijk alleen de allerlaatste scène genietbaar, maar hij is daarmee de aanschaf niet waard.

Wanneer tijdens een van de slome scènes de aandacht afdwaalt naar de cast en crew van de film, valt de naam van Nicolas Roeg op. Hier nog als camera-assistent actief, groeide Roeg later uit tot cameraman van THE MASQUE OF THE RED DEATH en regisseur van de genreklassieker DON’T LOOK NOW. Dergelijke titels ontbreken in de carrière van de nog altijd actieve Canadese regisseur Sidney J. Furie. Zijn oeuvre kent geen pieken. Wel vele dalen, plus enkele meevallers, waaronder THE ENTITY en THE ICEPRESS FILE. DOCTOR BLOOD’S COFFIN behoort tot ’s mans missers, hoe graag we er ook een behoorlijke Hammerhorror of vintage Roger Cormanfilm in zouden willen zien. In de cast valt vooral de charmante Hazel Court positief op. Deze roodharige scream queen verscheen indertijd in de ene sfeervolle horrorproductie na de andere, waaronder THE CURSE OF FRANKENSTEIN en THE MASQUE OF THE RED DEATH.

Deze en andere op voorhand veelbelovende ingrediënten (Bloederige experimenten! Ondergrondse tunnels! Zombies!) die DOCTOR BLOOD’S COFFIN gemeen heeft met ettelijke horrorfilms uit dezelfde periode, wegen niet op tegen het feit dat het de makers niet eens lukt om de aandacht van de kijker vast te houden. Mocht je desondanks dat rijtje Hazel Courttitels in je dvd-collectie willen completeren, dan zullen we je niet tegenhouden. Spoel deze film dan wel even ongezien door naar die laatste vijf minuten.

Di: MGM (import). Copyright Ronald Simons. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #94, februari 2012.

1 februari 2012
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.