RECENSIE
VHS

Deceived(2002)

Je hebt het officiële SETI (The Search for Extra-Terrestrial Intelligence) en je hebt QEI (The Quest for Extra-Terrestrial Intelligence; spreek uit key). Dat laatste is het troetelproject van miljardair Dr. Emmett Shaw (Bick), die dolverheugd is wanneer zijn observatorium herhaaldelijk signalen uit de ruimte ontvangt.

Shaw heeft namelijk een website (QEI@ home), waarop inmiddels meer dan drie miljoen pc-bezitters in 224 landen hebben ingelogd, en hij stelt zich voor het signaal zo wereldwijd te verspreiden en eeuwige roem te vergaren. Groot is zijn frustratie als blijkt dat het signaal een uiterst merkwaardig effect heeft op de ontvanger. Shaw en zijn medewerkers (Nolden, Mappin, Odell) ondergaan alarmerende karaktermutaties en tonen openlijk hun ware drijfveren (eigenbelang, hebzucht, afgunst, haat en nijd), waaraan zij onverbloemd en vaak gewelddadig lucht geven. Alleen hoofd technische dienst Jack Jones (Nelson) blijft buiten de invloed van het signaal omdat zijn gehoorapparaatje ongevoelig is voor de frequentie ervan. Met lede ogen ziet hij toe hoe men elkaar begint af te maken en begrijpt dat verspreiding van het signaal tot een catastrofe zal leiden.

DECEIVED, een film die kan worden beschouwd als de antithese van CONTACT (1997), gaat veelbelovend van start als een simpele, rechtlijnige karakterstudie van mensen in een stress-situatie om zich dan snel te verliezen in allerhande bijzaken. Het Pentagon in de persoon van Louis Gossett Jr. valt met veel misbaar binnen, met alle martiale complicaties van dien. Het Witte Huis, waar men iets als de naakte waarheid met argwaan beziet, mengt zich in de kwestie. En dan zijn er verhitte discussies van min of meer theologische aard rond het signaal, dat door de één wordt geïnterpreteerd als een verschijningsvorm van het Kwaad en derhalve alleen met gebed en geloof kan worden bestreden (overigens een wonderlijk standpunt voor techneuten), terwijl de ander die visie weer fel bestrijdt, enz.

Bijbelcitaten en vuistslagen vliegen over en weer, tot men tenslotte met getrokken vuurwapens tegenover elkaar staat (want in films als deze worden geloofskwesties altijd at gunpoint uitgevochten, alsof er van een kogel steekhoudende argumentatie uitgaat). En zo verdrinkt deze in aanleg interessante film in het bloedbad dat wordt aangericht.

Copyright 2003 Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #60, najaar 2003.

© Erique J. Rebel
1 oktober 2003
 • Titel
  Deceived
 • Lengte
  95 minuten
 • Regie
  André van Heerden
 • Scenario
  John Patus, Paul Lalonde
 • Cast
  Judd Nelson, Michelle Nolden, Stewart Bick, Louis Gossett Jr.
 • Taal
  English
 • Land
  Canada, USA
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.