RECENSIE

The Black Hole(2006)

In het Midwestern Quantum Research Lab, in St. Louis, Missouri, loopt een experiment met ’s werelds grootste deeltjesversneller danig uit de hand. Er doen zich aardschokken voor en er ontwikkelt zich een zwart gat in het lab dat personeel en apparatuur begint op te slokken.

Tot overmaat van ramp komt er een buitenaardse entiteit vrij, die zich voedt met elektriciteit en hongerig oprukt naar de plaatselijke kerncentrale. Terwijl St. Louis stukje bij beetje in het almaar groeiende zwarte gat verdwijnt en het Pentagon nucleaire maatregelen overweegt, is het aan fysicus Dr. Eric Bryce (Nelson) en medewerkster Shannon Muir (Swanson) om de catastrofe te keren vóór Missouri van de aardbodem verdwijnt. THE BLACK HOLE is een met uiterst economische middelen gemaakte thriller voor kabel-tv. Hetgeen wil zeggen dat de film z’n verhaal vertelt aan de hand van veel nieuws- en documentair materiaal en archiefbeelden (die uiteraard op andere calamiteiten elders in de wereld betrekking hebben). Men kent de werkwijze wel: journaalbeelden van lange files op dichtgeslibde snelwegen staan voor evacuatie-chaos; demolitie-opnamen van ineenstortende gebouwen illustreren de oerkracht van het zwarte gat in kwestie; uit opnamen van NATO-oefeningen moet de inzet van het leger blijken, enz. Dit alles in de hoop dat een en ander in combinatie met live action-scènes genoeg suspense uitstraalt om de kijker bij de les te houden. Het tegendeel is echter het geval: het algehele resultaat is zo evident fake en oninteressant dat de aandacht voor dit sf-avontuur al ver voor het einde is vervlogen. Men kan aanvoeren dat de zogenaamde red scare movies uit de late jaren 1950 vaak op dezelfde manier tot stand kwamen, maar de beminnelijke knulligheid die toen aanvaardbaar en zelfs onderhoudend was (en in veel gevallen tenslotte tot cultstatus leidde), kan anno 2005 niet langer door de beugel. Voor zover het amusementswaarde betreft, is er geen enkele reden te bedenken waarom een dud als THE BLACK HOLE op dvd zou moeten verschijnen – en dat geldt voor het gros der cable movies.

Geen verband met Disney’s THE BLACK HOLE (Gary Nelson, 1979). Geheel op locatie gefilmd in St. Louis, Missouri. * Di: Bridge Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk gepubliceerd in SN #73 (2007), p 54.

© Erique J. Rebel
27 april 2011
 • Titel
  The Black Hole
 • Lengte
  90 minuten
 • Regie
  Tibor Takács
 • Scenario
  Kenneth M. Badish, Boaz Davidson, David Goodin
 • Cast
  Kristy Swanson, Judd Nelson, David Selby
 • Taal
  English
 • Land
  Germany, United States
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.