RECENSIE
VHS

Animaniacs Vol. 5(1993–1998)

Wat doen de achterkleinkinderen van Bugs Bunny, Daffy Duck en Elmer Fudd in een gruwelijk periodiek als Schokkend Nieuws?

Kan het zijn dat een overmatige consumptie van twee delen GRIDRUNNERS, drie delen LEPRECHAUN, drie delen CYBERTRACKER en, vooruit, het complete oeuvre van Don ‘The Droplul’ Wilson de verstandelijke vermogens van de patholoog-anatoom der doodgeboren videokindjes compleet heeft verwoest?

Neen! Op de koopvideo ANIMANIACS VOLUME 5 bezoeken the bastard sons of one hundred legendary cartoon characters graaf Dracula, de bruid van Frankenstein, dokter Jekyll en Satan zelve. Dat maakt nieuwsgierig en schreeuwt om een experiment. Dat rampzalig verloopt: na ongeveer 1 minuut hebben Wacko, Yakko en Dot niet alleen het schaarse bloed van Dracula onder zijn nagels vandaan getreiterd, maar wordt ook de experimenteerdrift van de horrorfan, maar vooral van de liefhebber van de klassieke Warner Bros. cartoons vreselijk afgestraft. Want diezelfde Wacko, Yakko en Dot hebben helemaal niets te maken met Bugs, Daffy en Elmer.

Ze doen alleen alsof. En dat is allemaal de schuld van Steven Spielberg. Hij kwam een paar jaar geleden op het onzalige idee voor een nieuwe generatie die wollige nazaten van de oude WB-sterren te scheppen. Dat zou op zich vergeeflijk zijn, ware het niet dat elke ANIMANIACS-band begint met een fake zwart-witbioscoopjournaal dat suggereert dat het Tex Avery, Chuck Jones en Bob Clampett zelf waren die Wacko, Yakko en Dot bedachten. De enige link tussen de verfoeide troetelbeertjes en de heilige drieëenheid van weleer bestaat uit een reeks slappe aftreksels van hun anarchistische parodieën op bekende showbiz-figuren, met als dieptepunt een nauwelijks herkenbare Orson Welles-muis.

Van de vijf filmpjes op deze band is alleen HOT, BOTHERED AND BEDEVILED een aanrader. Daarin treffen de drie helden uiteenlopende figuren als Sadam Hussein, the Andrews Sisters, Bob Dylan en Star Trek-dokter Bones McCoy in de hel en dat is leuk. Maar het zal duidelijk zijn dat ook het beste dat de ANIMANIACS te bieden hebben niet in de schaduw kan staan van de originele Looney Toones en Merrie Melodies van Avery, Jones en Clampett. Shame on you, Steven Spielberg.

Copyright Bart van der Put. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk gepubliceerd in Schokkend Nieuws #27, december 1996/januari 1997

© Bart van der Put
1 december 1996
 • Titel
  Animaniacs
 • Scenario
  Tom Ruegger
 • Cast
  Rob Paulsen, Jess Harnell, Tress MacNeille
 • Taal
  English
 • Land
  United States, Japan
 • Trailer
Meer Animation
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.