RECENSIE
IFFR

Alipato: The Very Brief Life of An Ember(2016)

IFFR | Notoire veelfilmer KHAVN geldt als een favoriet van het festival, maar zijn films kunnen niet iedereen bekoren. ALIPATO: THE VERY BRIEF LIFE OF AN EMBER is een stap in de goede richting.

Khavn De La Cruz, KHAVN (all-caps) voor intimi, is een graag geziene gast op het festival. Dat is in de eerste plaats omdat de bezige bij (46 films in iets meer dan 20 jaar) een flamboyante persoonlijkheid heeft die de wat anonieme sfeer van het festival opleukt. Of je nu bivakkeert in de fabrieksachtige architectuur van Pathe Schouwburgplein, of moet behelpen met de vreselijke stoeltjes in Cinerama: je dag wordt automatisch iets beter als je KHAVN binnen ziet lopen. Een man met een gele spandexbroek, een groengespoten leren jack met een boa van rood nepbont (luipaardprint) en een paarse hanenkam en allerhande bling die droogjes zijn film introduceert. Die films bleven tot nog toe helaas achter: goedkoop gedraaide puberale onzin, met onbegrijpelijke politieke engagement. Boordevol symboliek en onnavolgbaar voor wie de geschiedenis van de Filipijnen niet compleet machtig is. Om nog maar te zwijgen over de tergend lange speelduur. EDSA XXX: NOTHING EVER CHANGES IN THE EVER-CHANGING REPUBLIC OF EK-EK-EK (2012) geldt voor ondergetekende nog steeds als één van de slechtste films die ik ooit gezien heb op het IFFR.

ALIPATO: THE VERY BRIEF LIFE OF AN EMBER is een stap in de goede richting. Khavn’s stijl is er in een paar jaar flink op vooruit gegaan. ALIPATO heeft werkelijk prachtige belichting, waarbij de donkerte van Manila vluchtig oplicht door neonreclame, vuurhaarden in sloppenwijken en zwaailichten. Ook de kadrering en camerawerk zijn beheerster en sterker dan ooit: een vindingrijke scène is gefilmd vanaf de rug van een geit en de film wordt doorbroken door symmetrische tableaus van kerkhoven. Je krijgt het idee dat Khavn dondersgoed weet wat hij doet, een gevoel dat voorheen niet vaak bij het kijken van zijn films opdoemde.

Het verhaal is helaas minder sterk en hier laat Khavn zich weer van zijn puberale, provocatieve kant zien. De film begint met de dagelijkse criminele uitspattingen van een jeugdbende, waarvan alle leden klinkende namen hebben als McAbnormal, Day-Old Chick en Pork Chop. De manier waarop Khavn de kinderen godvergeten dingen laat doen is soms grappig, maar overwegend weerzinwekkend. Het voelt ranzig wanneer hij met teksten in beeld 8-jarige kinderen seksualiseert door te praten over zaken als piemellengte en kinky voorkeuren. Provoceren om het provoceren. Khavn blijft ook erg lang hangen in de alledaagse ellende waarin de kinderen leven, grotendeels door hun eigen gedrag veroorzaakt. Een plot lijkt ver te zoeken.

Wanneer op de helft van ALIPATO toch een plot haar intrede doet komt dit de film ten goede: we verspringen 30 jaar in de tijd, onderbroken door een nutteloos animatie-intermezzo, en we komen terecht in een heuse whodunnit. Prachtig vormgegeven moordtaferelen worden afgewisseld met momenten onversneden poëzie. Een scène waarin een zwangere vrouw op een toilet wordt geneukt door een veertig jaar oudere man lijkt aanvankelijk ook puur provocatief, maar door weelderige slow-motion en mooi muziekgebruik krijgt de scène ook iets ontroerends. Door de kinderen op te laten groeien, geeft Khavn zijn provocaties een volwassen randje mee. Alsof hij zelf ook op aan het groeien is. Khavn heeft als regisseur nog niet dat meesterwerk gemaakt dat zijn herhaalde aanwezigheid op het festival rechtvaardigt, maar zijn pogingen zijn steeds sterker. Het is wachten op een film die even uitzinnig en vreemd is als zijn kledingstijl, zonder de puberale ranzigheden en het gebrek aan focus die zijn werk tot nu toe kenmerkten. ALIPATO komt dichter in de buurt dan ooit tevoren.

International Film Festival Rotterdam
25 januari tot en met 5 februari

ALIPATO is te zien op:
Dinsdag 31 januari, 16:30 Cinerama 6
Woensdag 1 februari, 19:45 LantarenVenster 2

Copyright Theodoor Steen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 30 januari 2017.

30 januari 2017
 • Titel
  Alipato: The Very Brief Life of an Ember
 • Lengte
  88 minuten
 • Regie
  Khavn
 • Scenario
  Khavn, Achinette Villamor
 • Cast
  Khavn, Dido de la Paz, Daniel Palisa
 • Taal
  Filipino
 • Land
  Philippines, Germany
 • Trailer
Meer Animation
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.