RECENSIE
Bioscoop

Afraid of the Dark(1991)

Eigenlijk hoort dit regiedebuut van de scenarist van Bertolucci’s THE LAST EMPEROR en THE SHELTERING SKY niet echt in deze kolommen thuis, maar vooruit, AFRAID OF THE DARK beweegt zich aanvankelijk zo nadrukkelijk in de sfeer van Michael Powell’s PEEPING TOM en de giallo’s van Dario Argento, dat we er moeilijk onderuit kunnen.

Zoals Brian de Palma zijn kijkers in de eerste minuten van BLOW OUT en BODY DOUBLE op het verkeerde been zette door ze binnen te leiden in een tweederangs horrorfilm die vervolgens als film in de film werd ontmaskerd, zo houdt Peploe de kijker maar liefst 45 minuten voor de gek met het verhaal van een moordenaar die het op blinde vrouwen heeft voorzien. In de tweede helft van de film – die nauwelijks is samen te vatten zonder de pointe prijs te geven – herschikt Peploe alles, van intrige tot en met de personages, en blijkt het mysterie heel wat alledaagser en bloedelozer in elkaar te steken dan we dachten.

Moet die tweedeling er op papier al tamelijk geforceerd hebben uitgezien, de kale, efficiënte stijl van Peploe maakt een en ander er niet smeuiger op. Het tweede deel van de film lijkt bovendien nog het meest op een voetnoot bij het eerste, enigszins vergelijkbaar met het optreden van de psychiater aan het slot van PSYCHO. Op het eerste gezicht artistiek interessanter is Peploe’s aanpak in feite net zo schoolmeesterig.

Copyright Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk gepubliceerd in Schokkend Nieuws #2, augustus 1992.

© Phil van Tongeren
31 juli 1992
 • Titel
  Afraid of the Dark
 • Lengte
  91 minuten
 • Regie
  Mark Peploe
 • Scenario
  Mark Peploe, Frederick Seidel
 • Cast
  James Fox, Fanny Ardant, Paul McGann
 • Taal
  English
 • Land
  United Kingdom, France
 • Trailer
Meer FantasyMeer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.