RECENSIE
VHS

Absolution(2015)

De jaren ’80 werden gekenmerkt door de opkomst van DTV (direct-to-video). Sindsdien duiken er vrijwel iedere week een paar actie- of genrefilms op, die uitsluitend voor videoverhuur of -verkoop zijn bestemd.

Twee bedrijven die zich exclusief op DTV-werk hebben toegelegd, moeten op deze pagina’s misschien eens met name worden genoemd.

Daar is allereerst PM Entertainment, Inc., een in San Bernardino, Cal., opererende productiemaatschappij, waar Richard Pepin en Joseph Merhi de scepter zwaaien. Het bedrijf vervaardigt voornamelijk martial arts- en actiefilms, vaak met Merhi’s zoon Jalal Merhi in de hoofdrol en een keur van B-acteurs uit de jaren ’60 en ’70 in bijrollen om de producties enig vermoeid cachet te verlenen. De output van PM Entertainment voor de videomarkt is verbluffend: 8 tot 12 films per jaar in de periode 1985-1990, 10 tot 15 per jaar in de periode 1990-1995. (Met uitzondering van enkele fantasy/martial arts-films valt PM’s oeuvre grotendeels buiten het bestek van SN. ‘Thank God for small favors!‘).

Een tweede bedrijf is EGM International, Inc., Santa Monica, Cal., gerund door de gebroeders John en Paul Eyres, Amy Gibbons en Marco Marinangeli. De output van dit bedrijf overtreft die van PM Entertainment nog aanzienlijk: 12 tot 15 films per jaar in de periode 1885-1990, 15 tot 21 films per jaar in de periode 1990-1995. Het is voor de liefhebber nauwelijks bij te sloffen. EGM Int’l leent veelal standaard-thrillerplots uit trendsettende actiefilms, geeft hieraan een futuristische draai, plakt op het eindresultaat een veelbelovende titel en zwiept de film voorzien van intrigerende inlay-art de videotheek in. Bovendien is men bij EGM zeer bedreven in het produceren van sequels, ook als hiertoe niet de geringste aanleiding bestaat. Zo komen we aan onderling vrijwel identieke werkjes als PROJECT: SHADOWCHASER (1992), NIGHT SIEGE: PROJECT SHADOWCHASER 2 (1994), PROJECT SHADOWCHASER 3000 (1995), PROJECT SHADOWCHASER IV CATASTROPHE (1996), PROJECT SHADOWCHASER V DEEP PROBE (1997), PROJECT SHADOWCHASER VI GALACTIC HUNTER (1998), enz.

In deze hybride stroming drijft ook ABSOLUTION (oorspronkelijk: THE JOURNEY: ABSOLUTION) mee. De doortastende Murphy (Lopez) treedt toe tot de exclusieve Fullerman Militaire Academie om uit te zoeken wat er met zijn verdwenen kompaan Jared Liles (Mattocks) is gebeurd. Terwijl de Academie zucht onder het onmenselijke regime van de krankzinnige Sgt. Bradley (Grieco), ontdekt Murphy dat het instituut een teleportatie-poort herbergt, waarlangs bewoners van een met uitsterven bedreigde planeet de aarde kunnen bereiken en overrompelen. Sgt. Bradley zèlf blijkt ook een alien. Men ziet: een standaard-infiltratieplot met een (nodeloos) futuristische SF-staart.

Aan het feit dat scenarist Chris Chaffin de plot ook nog situeert ca. dertig jaar nadat een komeetinslag de aarde in een ijswoestenij heeft herschapen, kan worden afgelezen dat men bij EGM SF-elementen met even gulle als losse hand rondstrooit: kruisbestuivers van onbekommerde willekeur bij uitstek. Verder is de film een schreeuwerige supermacho-aangelegenheid, waaraan alleen de meest kritiekloze kijkers onder ons enig plezier zullen beleven. Diverse sets keren ongewijzigd terug in de EGM-productie SPOILER (zie elders in dit nummer).

P.S.: De korte inhoud op de video-inlay heeft niets met THE JOURNEY: ABSOLUTION van doen, terwijl ook de trotse toevoeging ‘from a story by Guy de Maupassant’ niet op de onderhavige film van toepassing is. Behoorlijk slordig weer. Over de betekenis van de titel, intussen, kan men urenlang vruchteloos nadenken.

Di: Laurus Entertainment. Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk gepubliceerd in Schokkend Nieuws #39, februari/maart  1999.

© Erique J. Rebel
1 februari 1999
 • Titel
  Absolution
 • Lengte
  96 minuten
 • Regie
  Keoni Waxman
 • Scenario
  Richard Beattie, Keoni Waxman
 • Cast
  Steven Seagal, Byron Mann, Howard Dell
 • Taal
  English
 • Land
  Romania, United States, Ukraine
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.