Dune
Dune
Nieuws
29 december 2021

Tabee 2021, deel 4

DuneEINDEJAARSLIJSTJES | Schokkend Nieuws zegt tabee tegen 2021 met de favoriete films van het jaar. Hier is deel 4!

Ondanks een wederom vrij bizar filmjaar waarin corona een veel te groot stempel drukte op filmreleases en bioscopen, was er ook dit jaar gelukkig nog genoeg moois te zien. We plaatsen tot en met donderdag elke dag een portie favoriete films van onze medewerkers, waarna op 31 december de grote Schokkend Nieuws-top 10 volgt. Deel 1 van de jaarlijstjes vind je hier, deel 2 hier en deel 3 hier.

THEODOOR STEEN (schrijver)

Als er een ding is wat alle films in mijn eindejaarlijstje verbindt dan is het originaliteit. Ze worden nog gemaakt, films die me compleet weten te verrassen. En dat is fijn in een medialandschap dat steeds fletser en uniformer wordt door de monopoliepositie van grote mediaconglomeraten.

 1. EVANGELION: 3.0+1.0 THRICE UPON A TIME (Hideaki Anno, 2021). Ga er maar aan staan: een vijfentwintig jaar durende franchise bestaande uit een serie, een film en drie reboot-films met slechts één film bevredigend afronden. Hideako Anno doet dat en meer. Het hardst dat ik heb gehuild en gejuicht bij een film dit jaar.
 2. THE NIGHT HOUSE (David Bruckner, 2021). Een van de allereerste scares in de film, met een schaduwsilhouet, kan nu al de boeken in als een van de meest originele schrikmomenten in een horrorfilm in de laatste pakweg twintig jaar.
 3. BEYOND THE INFINITE TWO MINUTES (Junta Yamaguchi, 2020). De grappigste genrefilm van dit jaar, met de hoogste gunfactor: een no-budget tijdreiskomedie in een (ogenschijnlijke) one-take geschoten. Het spel- en filmplezier spat van het doek af. Was te zien op Camera Japan.
 4. THE GREEN KNIGHT (David Lowery, 2021) Een volwassen fantasy-epos met een arthouse-randje. Heeft meer branie en originaliteit in om het even welke scène dan de gemiddelde recente blockbuster in een hele film stopt.
 5. WENDY (Benh Zeitlin, 2020) Ik ben een sucker voor goede Peter Pan-verfilmingen, en Benh Zeitlin doet hier dingen die ik niet eerder in een Pan-film heb gezien. Verdiende beter dan de lauwe ontvangst bij pers en publiek, en kreeg jammer genoeg alleen in première op streamingplatform Picl.

JAN VEERING (schrijver)

 1. TITANE (Julia Ducournau). Alom bejubelde film van Julia Ducournau. TITANE laat zich moeilijk samenvatten of vastpinnen op een genre. Het thema is: lichamen -> mooi, lelijk, geil, afstotelijk. Als je de film hebt gezien blijf je verbijsterd achter en wil je nog een keer in de achtbaan waarin Agathe Rousselle je wegblaast met haar hoofdrol als Alexia/Adrien.
 2. SAINT MAUD (Rose Gladd).  Erg onder de indruk van dit hypnotiserende regiedebuut van Rose Glass. Morfydd Clark als Maud is een force of nature.
 3. DUNE (Denis Villeneuve). Eerste deel van Villeneuves versie van DUNE stelde zeker niet teleur. En toen de zandwormen eindelijk kwamen… wow, wat een scène!
 4. POSSESSOR (Brandon Cronenberg). Knap staaltje body-horror-sci-fi van “zoon van” Cronenberg.
 5. MALIGNANT (James Wan). Deze over de top thrillride van James Wan (THE CONJURING) vliegt vaak bijna uit de bocht maar biedt veel fun along the way!

THIERRY VERHOEVEN (schrijver)

 1.  PROMISING YOUNG WOMAN (Emerald Fennell)
 2. DUNE (Denis Villeneuve)
 3. LAST NIGHT IN SOHO (Edgar Wright)
 4. PIG (Michael Sarnoski)
 5. LOVE AND MONSTERS (Michael Matthews)

ARD VIJN (schrijver)

 1. THE FEAST / GWLEDD (Lee Haven Jones). Een parlementslid in Wales houdt een feestje en hoopt daarmee zijn buren over te halen om mijnbouw toe te staan op hun land. Een invallend hulpje heeft echter zo haar eigen plannen, en de film escaleert onverwacht bruut.
 2. THE NIGHT HOUSE (David Bruckner). Het is altijd fijn om iets te zien in een film dat je nog nooit eerder gezien hebt. Het gebruik hier van ‘lege ruimte’ op het scherm om iets engs in beeld te brengen is uniek.
 3. RIDERS OF JUSTICE (Anders Thomas Jensen). Lompe brute actie-humor en een gevoelige blik op verdriet en spijt. Een wonder dat dit zo goed samen gaat.
 4. MALIGNANT (James Wan). Is het horror of een superheldenfilm? Apart, leip, hier en daar prachtig, en erg leuk zonder grappig te zijn.
 5. BEYOND THE INFINITE TWO MINUTES (Junta Yamaguchi). Kan je zonder geld maar met één goed idee een hele zaal anderhalf uur vermaken? Ja dus.

  Eervolle vermelding: DUNE. Als de tweede helft net zo goed is zal die misschien de top van de lijst halen over twee jaar.

BAREND DE VOOGD (schrijver)

 1. TITANE (Julia Ducournau)
 2. MIDNIGHT MASS (Mike Flanagan)
 3. SAINT MAUD (Rose Gladd)
 4. LAST NIGHT IN SOHO (Edgar Wright)
 5. ANNETTE (Leos Carax)

MARJAN WESTBROEK (schrijver)

 1. CAVEAT (Damian McCarthy)
 2. OXYGÈNE (Alexandre Aja)
 3. LAST NIGHT IN SOHO (Edgar Wright)
 4. SAINT MAUD (Rose Gladd)
 5. ANNETTE (Leos Carax)

  Eervolle vermeldingen (a.k.a. stiekem toch een top 10 maken): THE GREEN KNIGHT, TITANE, THE NIGHT HOUSE, MALIGNANT, JAKOB’S WIFE

TESS WISKERKE (schrijver)

 1. EVANGELION: 3.0+1.0 THRICE UPON A TIME (Hideaki Anno, 2021)
 2. DUNE (Denis Villeneuve, 2021)
 3. ANYTHING FOR  JACKSON (Justin G. Dyck, 2020)
 4. TITANE (Julia Ducournau, 2021)
 5. HISTORIA DE LO OCULTO (Cristian Ponce, 2020)

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!