The Avengers 3D (bios)

1 1 1 1 1 (90 Stemmen)
8
( Ons oordeel )
The Avengers 3D (bios)

Het is ontzettend jammer dat THE AVENGERS niet in première ging in het kader van Imagine deze week. Het filmfestival staat in het teken van de superheldenfilm en THE AVENGERS is daarvan een uitstekend voorbeeld.

De eerste tour de force betreffende THE AVENGERS is natuurlijk die van scenarioschrijver en regisseur Joss Whedon. De bedenker van Buffy the Vampire Slayer, Angel en Firefly slaagt erin alle belangrijke franchises van Marvel Comics (minus één: Spider-man doet niet mee) bij elkaar te brengen zonder dat het geforceerd aanvoelt of een van de superhelden tekort wordt gedaan. De plot is dwaas, maar niet dwazer dan gebruikelijk in het superheldengenre. Het blijft een comic.

Herinnert iemand zich nog de Tesseract? In CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER was te zien hoe Red Skull in het bezit kwam van de lichtgevende kubus, die volgens hem deel uitmaakte van de schatten van Odin. In THOR en IRON MAN 2 was het ding ook even te zien. In THE AVENGERS blijkt dat de Tesseract een onuitputtelijke bron van energie is waarmee een deur kan worden geopend naar een andere wereld. De wereld van Asgard, bijvoorbeeld, de thuisplaneet van Thor. Nick Fury (Samuel L. Jackson) de baas van S.H.I.E.L.D. experimenteert met de Tesseract maar begrijpt te laat dat de deur naar beide kanten opengaat. En dus landt Loki (Tom Hiddleston), de aartsvijand van Thor, op onze aardkloot. Wat de kwade halfgod met de aarde van plan is, is overduidelijk. Nick Fury, overdonderd: 'You're planning to step on us?'

De aarde is in acuut gevaar en dus verzamelt Fury een reeks superhelden in zijn enorme vliegdekschip-in-de-wolken: Black Widow (Scarlett Johansson); Hawkeye (Jeremy Renner); Thor (Chris Hemsworth); Captain America (Chris Evans), Iron Man (Robert Downey Jr.) en natuurlijk 'the big guy'. Loki heeft een heel leger buitenaardse monsters. The Avengers hebben de Hulk!

Whedon neemt erg lang de tijd om de kennismaking te hernieuwen met de Marvelhelden en laat ze eerst veelvuldig met elkaar botsen. De regisseur heeft duidelijk nagedacht over het evenwicht tussen de personages. Tony Stark is bijvoorbeeld minder uitbundig dan in zijn solo-optredens. Captain America en Thor krijgen daarentegen juist wat meer persoonlijkheid. Fraai is bijvoorbeeld hoe Captain America een opmerking over natuurkundige Stephen Hawking niet begrijpt en vroom verklaart 'There's only one god.' Maar ja, de Captain is dan ook een ouderwetse superheld uit de jaren veertig. Net zoals Thor ook niet alles begrijpt, omdat hij van een andere planeet komt. Samuel L. Jackson blijft helaas van strippapier, maar Mark Ruffalo is de beste Bruce Banner tot nu toe, want voortdurend pijnlijk sereen.

De eerste actiescènes - de komst van Loki en zijn ontsnapping uit de basis van S.H.I.E.L.D - zijn door de 3d bril te donker en ook niet erg spectaculair opgezet. Latere actiescènes zijn dat gelukkig wel, maar het is toch een beetje de makke van Whedon als regisseur. In plaats van dat hij bijvoorbeeld de scène waarin Iron Man voor Jonah en de walvis speelt lekker lang uitmelkt, gooit hij er gewoon nog twee of drie ideeën tegenaan.

THE AVENGERS is te lang, maar vervelen doe je je niet. Manhattan ligt onder vuur, enorme buitenaardse monsters kronkelen zich tussen de skyscrapers, overal is vallend puin en branden autowrakken. Black Widow en Hawkeye vuren pistolen en pijlen op de troepen van Loki en vechten op straat. Thor, Captain America en Iron Man beheersen het luchtruim. En onze groene vriend? Onvoorspelbaar als altijd, humoristischer dan ooit, doet Hulk wat we hem het liefst zien doen: SMASH!

Di: Disney (NL en B: 25 april) Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 25 april 2012. 

Trailer

Info

VS, 2012
regie: Joss Whedon
productie: Kevin Feige
scenario: Joss Whedon
camera: Seamus McGarvey
muziek: Alan Silvestri
montage: Jeffrey Ford
Lisa Lassek
effecten: Legacy Effects
Weta Digital
ILM
Digital Domain
cast: Chris Hemsworth
Scarlett Johansson
Jeremy Renner
Robert Downey Jr.
Chris Evans
Samuel L. Jackson
Tom Hiddleston
Mark Ruffalo
Gwyneth Paltrow
Stellan Skarsgård
Lou Ferrigno (stem)

Misschien vind je dit ook interessant?

Guardians
  • 10 april 2017
  • By Theodoor Steen

IMAGINE | GUARDIANS poogt het Russische antwoord te zijn op Amerikaanse superheldenfilms. Meer nog dan een ode aan het super-Amerikaanse genre, blijkt...

Thank God It's Friday, 24 februari
  • 24 februari 2017
  • By Marjan Westbroek

TGIF | Hoera, het is weer herfst! Je was vast al bang dat de lente los zou barsten en je verplicht zonder jas op terrasjes biertjes moest drinken, in plaats van lekker...

NEEM OOK EEN ABONNEMENT!

SChokkend Nieuws 126 700px

Elke twee maanden Schokkend Nieuws filmmagazine op de mat voor slechts 25 euro per jaar!

Koop je hem liever los? Bekijk dan hier de verkooppunten!

Save

Wat is er te doen?

ma di wo do vr za zo

Podcast

Logo Podcast 1

Save

T-SHIRTS

SN Shirt

NIEUWSBRIEF

Newsletter lowresVoortaan ook tweewekelijks de gratis digitale Schokkend Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Trailer