Lone wolf
Lone wolf
TGIF
2 februari 2018

Thank God It’s Friday, 2 februari

Lone wolfTGIF | Volgende week verschijnt Schokkend Nieuws #130… onder een nieuwe hoofdredacteur. Oud-hoofdredacteur Barend de Voogd kijkt tevreden terug in de Thank God It’s Friday van deze week.

Schokkend Nieuws #130 komt maandag van de drukker. Als het goed is ligt het nummer in (of net na) het weekend bij je in de bus. Het is het eerste nummer van onze nieuwe hoofdredacteur Vincent Hoberg. Vincent is vertaler van diverse graphic novels, is een enorme filmquiz-fanaat en werkt(e) als recensent en tekstschrijver voor onder meer TimeOut Magazine, Reader’s Digest, Zone 5300, Cine.nl, Indebioscoop.nl en Nieuwe Revu. Daar hebben we een hele goede aan.

Ik kondigde mijn vertrek deze week aan. Ik heb zeven jaar leiding mogen geven aan het mooiste filmblad van Nederland. Weinig mensen doen het nog, maar ik schreef in 2005 een sollicitatiebrief aan Schokkend Nieuws. Toenmalig hoofdredacteur Phil van Tongeren publiceerde mijn eerste recensies in SN #66: STARKWEATHER, MAYHEM en SPECIES 3. ‘Biologiedocent Abott (Knepper) en leerling Dean (Dunne) proberen in dit derde deel een genetisch perfecte soort te scheppen. Vraag me niet waarom. Het resultaat is vooral veel quasiwetenschappelijk gepraat. Af en toe onderbroken door het optreden van stuntmannen in een latexpak.’ Geen veelbelovend debuut, maar in 2011 mocht ik Phil dus opvolgen.

Terugkijkend op de afgelopen week is meteen duidelijk wat er allemaal is veranderd sindsdien. Het blad ging maandag naar de drukker, maar dat betekende – anders dan vroeger – geen adempauze. Het International Film Festival Rotterdam is bezig en onze website spuwde de ene naar de andere recensie uit. Allemaal schrijvers die er in 2011 nog niet bij waren: Hedwig, George, Thierry, Theodoor, Natasja, Erik… Ik had een leuk interview met de Indonesische Mouly Surya en het Belgische duo Bruno Forzani en Hélène Cattet (luister vooral ook naar hun fantastische spotify playlist). Theodoor interviewde zijn idool Paul Schrader. Ondertussen namen Tim, Basje en Julius de Schokkend Nieuws Podcast op in Cinerama Rotterdam en verdedigden George, Theodoor en Sabine de eer van Schokkend Nieuws tijdens de IFFR filmquiz.

Er resten ons nog twee dagen IFFR, maar ik vrees dat ik die niet meer ga meemaken. Ik ben nieuwsgieriger naar Other Futures, het allereerste sciencefictionfestival in Nederland dat gericht is op niet-westerse verhalen. Dat begint vanavond. De Ethiopische sciencefictionfilm BETI AND AMARE draait er ook, ooit een van mijn ontdekkingen als programmeur van het Imagine Film Festival (11 t/m 21 april, en Schokkend Nieuws organiseert ook weer een programmaonderdeel!). Ook dat is veranderd in de afgelopen jaren: de nieuwe generatie filmliefhebbers is zich erg bewust van gender, ras, representatie, enzovoort. Ik ben blij met de roep om meer diversiteit, maar heb weinig met de dogmatische manier waarop concepten als ‘white privilege’, ‘whitewashing’ en ‘cultural appropriation’ vaak worden gebruikt. Wat mij betreft mogen Tilda Swinton en Scarlett Johnansson iedere rol spelen die ze willen, is er niks principieels tegen een SF-scenario waarin een Aziatisch personage in het lichaam van een witte man belandt (en ik heb na Karina’s recensie zó’n zin in  ALTERED CARBON!) én is het tegelijkertijd vooruitgang dat STAR WARS: THE LAST JEDI een multiculturele cast heeft. De Amerikaanse overgevoeligheid voor ras is begrijpelijk, en in die context zelfs wel verdedigbaar, maar we zijn hier gelukkig Amerika niet.

THE PURGE makes the franchise great again. Ik hou van die humor en ironie, en die mis ik helaas wanneer mensen té fanatiek politiek worden. Ik kan ook niet zo’n enorme doorbraak of nederlaag zien in WONDER WOMAN of Idris Elba als zwarte James Bond  – het blijven dezelfde uitgekauwde verhalen. Waar ik me drukker over maak is het gebrek – ook in bovenstaande voorbeelden – aan culturele diversiteit. Hollywood en de oersaaie scenario’s en gekostumeerde superhelden domineren de wereld. Ik was onlangs in Amman, Jordanië, om bij te komen van zeven jaar twee banen en raad eens wat daar draait?  De enige van die films die me werkelijk interesseert is TALQ SENAEE / INDUCED LABOR: een Egyptische komedie over een Arabisch echtpaar dat een visum wil voor Amerika. En waar blijft in onze regionen ZHAN LANG II / WOLF WARRIORS II, dé box office hit in China van 2017? De volksrepublieks finest nemen het op tegen een stel gewetenloze Amerikaanse huurlingen. De trailer mag er zijn:


De wereld is verdorie groter dan Hollywood! Als Buzzfeed en Facebook je enige venster op de wereld zijn loop je veel mis. Zoals dit filmpje ook uitlegt: de manier waarop we naar de wereld kijken, bepaalt ook wat we zien. Disclaimer: Middle Earth, Narnia en The Known World zijn nou nét de regio’s waar ik heel ver weg van zou blijven. Het laatste seizoen van GAME OF THRONES begint waarschijnlijk in april 2019  and I couldn’t care less. De Schokkend Nieuws-edities waar ik trots op ben gingen juist allemaal buiten de gebaande paden: een psychotische vrouwen-special, een horrorkunstspecial, paniek in het pretpark, een seksspecial, robots, J.G. Ballard, Folk Horror, Curaçao… Deze vrolijke aap interviewden we trouwens vorig jaar nog in onze Alien-special. En laten we alsjeblief ook niet de hype geloven dat de beste, interessantste of meest revolutionaire films nu gemaakt worden. Blijf onafhankelijk van de willekeur en stupiditeit van online-streamers: bewaar dat filmgeheugen!

Mijn laatste nummer als hoofdredacteur bevatte een special over True Crime seriemoordenaars, helemaal volgeschreven door Roel Haanen. Roel noemde ze geloof ik niet, maar ik ben erg benieuwd naar MY FRIEND DAHMER, de stripboekverfilming die tot nu toe alleen op festivals te zien was, en EXTREMELY WICKED, SHOCKINGLY EVIL AND VILE, met niemand minder dan Zac ‘High School Musical’ Efron als Ted Bundy! En als Zac niet maniakaal genoeg acteert, plakken we gewoon Nicolas Cage erin: de techniek staat voor niets in dit post-truth tijdperk!

Rob Zombie gaat in maart een vervolg maken op zijn enige goede film, THE DEVIL’S REJECTS en Mike Flanagan (OCULUS, OUIJA: ORIGIN OF EVIL) gaat de sequel van THE SHINING regisseren: DOCTOR SLEEP. Voor mij komt er ook een sequel. Ik blijf natuurlijk als gewoon redactielid artikelen schrijven voor Schokkend Nieuws en na mijn korte verhaal in de Halloween Horror-bundel en het filmverzamelaarsboek Tot de laatste akte!  heb ik de smaak van het boekenschrijven te pakken, maar ik ga óók als hoofdredacteur verder. Vanaf 1 maart ben ik de nieuwe hoofdredacteur van Preview: een betaalde part-time baan, een oplage van 150.000 en vooral een uitdaging er iets heel moois van te maken!

See you around!

أراك حول! 
见到你身边

PS. Als ik even niet aan het schrijven ben, vind je me hand diep in de bananenpulp en espresso!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!