two lane blacktop
two lane blacktop
TGIF
14 mei 2021

Thank God It’s Friday, 14 mei 2021

two lane blacktopTGIF | Vaak grijpt Hedwig deze vrijdagse column aan om eens lekker uit te weiden over een onderwerp. Maar vandaag probeert ze eens wat anders: een ouderwetse (en bomvolle) linkverzameling!

Echt een rode draad was er niet te vinden in de grote stapel. Nou ja, eentje dan: een gevoel van herhaling. ‘Bennifer’ is weer terug; er wordt een nieuwe SAW-serie gelanceerd (+ zeven feitjes over SAW + de beste martelscène uit de franchise); het nog steeds geliefde FACES OF DEATH krijgt een moderne update (via de makers van CAM); THE MATRIX ONLINE wordt door fans nog steeds in leven gehouden. THE LORD OF THE RINGS is ook weer terug – niet alleen de Russiche versie die laatst opgegraven werd, waarvan Variety de acteurs heeft weten op te sporen, maar ook als serie waarvan niemand helemaal snapt dat er zoveel geld aan uitgegeven wordt. Op zich fijn, al die vertrouwde ‘content’, als je ondertussen oud genoeg bent dat je je nog kan herinneren dat je nu twintig jaar oude films zoals A KNIGHT’S TALE en SHREK in de bioscoop zag. En films waarvan nu gezegd wordt dat ze ‘net te vroeg’ waren, zoals HELLBOY 2: THE GOLDEN ARMY, voelen nou ook weer niet zó oud.

Van terugkijken word ik soms ook een beetje sip: deze verzameling van filmmakers en acteurs over hun eerste bioscoopbezoek, bijvoorbeeld, nu het nog onduidelijk is wanneer ik mijn kleine petekindje voor het eerste mee zal kunnen nemen naar een peutervoorstelling. Aan de andere kant: wie wil er nu niet terugkijken hoe Leonard Nimoy in 1981 reclame maakte voor LaserDisc? Of naar REPO MAN (al heb ik vanwege de paywall het hele artikel helaas niet kunnen lezen). Fijn ook als oude interviews weer naar voren worden gebracht (zie ook: THE FLASHBACK FILES), zelfs al is de aanleiding vaak een overlijden, in dit geval van Monte Hellman. En essays over boeiende films zoals WAKE IN FRIGHT blijven wat mij betreft altijd actueel.

Tijd voor een sloot video-essays, met dank aan YouTube-snuffelaar Theodoor! Je kan kiezen uit stukken over de ‘suburban’ nachtmerrie in WANDAVISION of juist gaan voor eentje over FALCON AND THE WINTER SOLDIER; ‘Why Beauty is Killing Cinema’; waarom Dan Harmon anders is; een analyse van de metroscène uit THE RAID 2; Disney en auteursrecht; MEMENTO maar dan chronologisch; een essay dat gelukkig niet over STARSHIP TROOPERS 2 gaat maar deel 2 is van een langer essay over STARSHIP TROOPERS; DCEU vs. DCAU; en hoe YOU’RE NEXT de ‘home invasion horror’ een nieuwe impuls gaf.

En dan de grabbelton: zeven feitjes over GRAVE OF THE FIREFLIES en vijf shots van Jeff Cronenweth; een rangschikking van alle (ja alle) video-nasties; Richard Raaphorst beschuldigt RESIDENT EVIL: VILLAGE van plagiaat; David Lynch heeft een videoclip gemaakt voor Donovan; Bong Joon-ho gaat een animefilm maken; een stuk over een foundfootagefilm die ik zeker weten nooit wil kijken; en is een zwarte Superman vooral afleiding?

Fijn weekend!

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!