3584
3584
TGIF
21 mei 2021

Thank God It’s Friday, 21 mei 2021

3584TGIF | Het lange Pinksterweekend is begonnen! Gelukkig hoef je je niet te vervelen dankzij alle lees- en kijktips in deze TGIF.

Paul Verhoevens SHOWGIRLS over aspirerend starlet Nomi Malone (Elizabeth Berkley) werd destijds verguisd, maar is inmiddels een cultklassieker van jewelste. De film wordt in dit artikel zelfs vergeleken met Shakespeares Macbeth! Dat is wellicht wat teveel eer, maar het feit dat er een heuse documentaire met de geweldige titel YOU DON’T NOMI is, geeft aan dat Verhoeven zijn tijd vooruit was.

Over cultklassiekers gesproken: aangezien het deze week de verjaardag van executive producer George Lucas was, blikt website Gizmodo terug op het vreemdste eendje in de bijt van Marvel: HOWARD THE DUCK. De film uit 1986 is net als SHOWGIRLS uitgegroeid tot een cultklassieker.

Een aantal films van Studio Ghibli verdient volgens Screenrant een groter publiek. Een animatiefilm die juist werkelijk iedereen kent is SHREK. Het is inmiddels al twintig jaar geleden dat we het groene Schotse monster hebben leren kennen. De impact van SHREK is groot: de film herdefinieerde de moderne Amerikaanse animatiefilm en zette DreamWorks op de kaart als serieuze concurrent van Disney.

De oorspronkelijke PET SEMATARY-verfilming uit 1989, met de geweldige tagline ‘Sometimes dead is better’, wordt gezien als een van de betere Stephen King-bewerkingen. King vond zijn eigen boek uit 1983 zelf destijds zo eng en duister dat hij het in eerste instantie niet uit wilde brengen. De remake uit 2019 was een stuk minder, maar toch komt er nog een film over de mysterieuze begraafplaats op streamingdienst Paramount+. Eerder werd aangekondigd dat dit een ‘prequel’ zou zijn, maar dat wordt nu weer in twijfel getrokken.

Op 10 juni komt SPIRAL in Nederland uit, alweer de negende film in het SAW-universum. Dit keer spelen Chris Rock (!) en Samuel L. Jackson de hoofdrollen in wat volgens dit lijstje op de eerste film na de beste van de hele reeks zou zijn. Stukken minder bekend dan de SAW-franchise is VACANCY uit 2007. De film werd gemaakt als hommage aan Hitchcocks PSYCHO en in deze video vertelt filmrecensent Ryan Hollinger waarom het zijn favoriete motel-thriller is die je waarschijnlijk nog niet gezien hebt.

Over lijstjes gesproken: altijd al willen weten wat Tarantino’s favoriete films zijn? Van Argento’s DEEP RED tot Ford Coppola’s APOCAPLYPSE NOW, van De Palma’s CARRIE tot Leones THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY: hier kan je lezen welke films Quentin hebben geïnspireerd. Gelukkig ontbreekt ook mijn persoonlijke favoriet JAWS niet.

Nog meer lijstjes: op YouTube-kanaal Screened zie je welke surrealistische films je echt moet kijken. Als je nu nog steeds niet weet wat je dit weekend moet kijken, levert dit hopelijk genoeg inspiratie.

Fijn Pinksterweekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!