RECENSIE
DVD/BLU-RAY

Vikingdom 3D(2013)

Is er een genre dat zich beter leent voor seks en geweld dan de Vikingfilm? Er hoeft maar één schip aan de horizon te verschijnen en je weet dat het zal uitmonden in een ongekende slachting en plundering. Een hoopvol vooruitzicht, als je film de titel VIKINGDOM draagt.

En zo begint het wanneer de boze god Thor (niet helemaal historisch accuraat, maar goed) er met zijn vloot op uittrekt om Christenen te straffen. Het eerste dorpje wordt in de beste Vikingtraditie met de grond gelijk gemaakt. Verbazingwekkend genoeg is er óók tijd voor een theologische discussie, waarin een priester vraagt hoe het kan dat de god Thor net zo bloedt als een mens. Oeps… dat soort vragen kun je beter niet stellen aan een agressieve spierbundel met een grote hamer. Thor is zo schappelijk de priester erop te wijzen dat Jezus ook een menselijke gedaante had aangenomen (goed punt, Thor), waarna hij de priester kruisigt.

Tegenover Thors gramschrap en slechte humeur staat de Vikingkoning Eirick. Deze kluizenaar begeeft zich op een queeste op zoek naar het artefact dat Thor kan tegenhouden. Eirick wordt ongeïnspireerd neergezet door acteur Dominic Purcell (bekend van Prison Break) die door de film lijkt te slaapwandelen. Hij brengt zijn teksten zonder overtuiging en weet je geen moment te betrekken bij de lotgevallen van zijn personage. Eirick wordt bijgestaan door een sidekick die met veel cockney humor wordt vertolkt door Craig Fairbrass, die tenminste van zijn rol lijkt te genieten.

Dan is er nog het zooitje ongeregeld dat Eirick tegenkomt tijdens zijn speurtocht. Het zijn standaardtypetjes, zoals een vrouwelijke krijger die zich moet bewijzen tegenover de mannen en een druïde met toverkrachten die dienst doet als poor man’s Gandalf. Het meest geforceerd is de rol van de half-Chinese Jon Foo die door Eirick gered wordt en hem daarna vergezelt op zijn queeste. Zijn aanwezigheid lijkt een excuus om wat martial arts acrobatiek in de film te brengen en de Aziatische markt te paaien.

Uiteindelijk eindigt VIKINGDOM in een climactische vechtscène die maar zo-zo is gechoreografeerd. Slow motion zwaardgevechten gecombineerd met snelle montage, om de fouten te verbloemen en het tempo erin te houden. Het toont de achtergrond van regisseur Yusry Abd Halim die in Maleisië superheldenfilms maakte als CICAKMAN 1 en 2 en met VIKINGDOM zijn eerste Engelstalige film aflevert. Dat is echter geen naam die je hoeft te onthouden.

Di:Splendid. Op blu-ray vanaf 19 december 2013  Copyright: George Vermij. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 17 december 2013.

© George Vermij
16 december 2013
 • Titel
  Vikingdom
 • Lengte
  114 minuten
 • Regie
  Yusry Abd Halim
 • Scenario
  James Coyne
 • Cast
  Dominic Purcell, Natassia Malthe, Craig Fairbrass
 • Taal
  English, Mandarin
 • Land
  Malaysia, United States
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.