RECENSIE

Tower Block(2012)

In TOWER BLOCK worden de bewoners van een flatgebouw om schijnbaar willekeurige reden op de korrel genomen door een mysterieuze sluipschutter. De premisse is misschien niet bijster origineel maar deze degelijk gemaakte horrorthriller heeft toch een aantal verrassingen voor je in petto.

In de proloog wordt een jongen achtervolgd door twee onbekende mannen en op de bovenste etage van een vervallen flatgebouw te grazen genomen en doodgetrapt. Alleen flatbewoonster Becky (Sheridan Smith) schiet, tevergeefs, te hulp. De volgende dag weigert ze echter de politie te helpen. Drie maanden later worden de nietsvermoedende laatste bewoners van de etage onder vuur genomen door een sluipschutter. Ze vluchten de gang op maar alle uitgangen en (telefonische) netwerken blijken afgesloten. De rest van de flat staat leeg. Hulp van buitenaf hoeven ze niet te verwachten.

De meest aangename verrassing van TOWER BLOCK betreft de personages. Godzijdank geen nare tieners, maar een clubje geloofwaardige flatbewoners: jong, oud, klootzakken, lieverds, gelukkig samen, scheidend, single en/of alcoholist. Het zijn mensen van vlees en bloed die je een goed einde gunt. De aanvankelijk onzekere Becky – met veel overtuiging gespeeld door Smith – ontwikkelt zich langzaam maar zeker tot een geloofwaardige heldin. Ook dik in orde zijn de art direction, cameravoering, montage en speciale effecten. TOWER BLOCK mag dan een low budget productie zijn; je ziet het er niet aan af.

Helaas is het scenario niet van hetzelfde niveau. De ontsnappingspogingen van de bewoners variëren van vernuftig tot totaal stupide en vooral de finale haalt de film onderuit. De Scooby-Doo-onthulling van de identiteit van de sluipschutter is een behoorlijke afknapper en doet je bijna verlangen naar de ongeloofwaardige mind-fuck ontknopingen waaronder veel vergelijkbare horrorthrillers gebukt gaan. Deze onthulling doet je ineens afvragen of er niet een snellere manier was geweest om de bewoners op de bovenste verdieping uit de weg te ruimen. Bijvoorbeeld op de manier waarop de nog levende bewoners hun laatste ontsnappingspoging beginnen.

DI: Koch Media (release op dvd: 27 februari 2013), Copyright Erik van ’t Holt. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 25 februari 2013.

25 februari 2013
 • Titel
  Tower Block
 • Lengte
  90 minuten
 • Regie
  David Beton, James Nunn
 • Scenario
  James Moran
 • Cast
  Sheridan Smith, Jamie Thomas King, Jack O'Connell
 • Taal
  English
 • Land
  United Kingdom
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.