RECENSIE
Bioscoop

The Snowman(2017)

Een uitstekende regisseur, een sterrencast, een scenario naar het boek van een Scandinavische bestsellerauteur, Martin Scorsese als producent en indrukwekkende Noorse sneeuwlandschappen als achtergrond. THE SNOWMAN zou een sterk staaltje Nordic Noir moeten zijn, maar die hoop smelt al snel weg. 

Het had zo mooi kunnen zijn. De trailer beloofde een sfeervolle, duistere Scandinavische thriller in de trant van THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO, vol intense scènes in ongerepte sneeuwlandschappen. Michael Fassbender in de hoofdrol, en Tomas Alfredson (LET THE RIGHT ONE IN, TINKER TAILOR SOLDIER SPY) aan het roer. Martin Scorsese produceerde, nadat het er eerst nog op leek dat hij zelf ging regisseren. En alsof dat nog niet genoeg was, is het een verfilming  van het gelijknamige boek van Jo Nesbø, een ongekend succesvolle schrijver in het populaire Scandinavische thrillergenre. Een geheide voltreffer op alle fronten dus. 

In de openingsscène lijkt het nog even alsof die belofte ingelost gaat worden, maar al snel vliegt de film uit de rails. Het scenario, over de Noorse detective en alcoholist Harry Hole (Fassbender), die met zijn collega Katrine (Rebecca Ferguson) op jacht gaat naar een seriemoordenaar die op elke plaats delict een sneeuwpop achterlaat, rammelt aan alle kanten. Scènes lijken lukraak aan elkaar geplakt te zijn, overal hangen losse eindjes, en continuïteit en logica zijn ver te zoeken. De cast, met naast Fassbender en Ferguson ook o.a. Charlotte Gainsbourg, Toby Jones, Chloë Sevigny en J.K. Simmons,  zwoegt zich er dapper doorheen, maar mede door stijve dialogen en gebrek aan achtergrond is er geen enkele chemie.  We zien prachtige beelden van een fotogeniek Oslo en besneeuwde berglandschappen, maar de sneeuwpoppen, die in het boek nog creepy waren, werken hier meer op de lachspieren. Net als de bijrol van Val Kilmer trouwens, die in een flashback met een tachtigerjaren-matje een karikatuur van een getormenteerde politieman speelt. Zijn paar regels dialoog kon hij door ziekte niet zelf uitspreken, maar er is geen excuus voor de bizarre nasynchronisatie die ervoor in de plaats kwam.

Na een stortvloed aan slechte recensies liet regisseur Alfredson weten wat er volgens hem mis was gegaan. Hij had te weinig tijd gehad om zich voor te bereiden en de film te maken die hij voor ogen had. Hij miste 10 tot 15 procent van de film en pas bij het editen kwam hij erachter dat er puzzelstukjes misten. Zelfs Scorsese’s vaste editor Thelma Schoonmaker kon niet creëren wat er niet was.

Hopelijk is THE SNOWMAN niet meteen de genadeklap voor verfilmingen van deze boekenreeks. Harry Hole verdient beter. Mochten ze het nog een keer proberen, raad ik de filmmakers aan nog eens goed naar de trailer van deze film te kijken. De rest kunnen ze skippen.

Distributeur: Universal. Release NL: 2 november, BE: 15  november 2017. Copyright: Marjan Westbroek. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Gepubliceerd op 1 november 2017.

© Marjan Westbroek
31 oktober 2017
 • Titel
  The Snowman
 • Lengte
  119 minuten
 • Regie
  Tomas Alfredson
 • Scenario
  Jo Nesbø, Peter Straughan, Hossein Amini
 • Cast
  Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg
 • Taal
  English, Russian
 • Land
  United States, United Kingdom, Sweden, China
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.