RECENSIE
DVD/BLU-RAY

The Canal(2014)

In de psychologische horrorthriller THE CANAL van Ivan Kavanagh leidt filmarchivaris David Williams een gelukkig bestaan. Hij heeft een knappe echtgenote, een voorbeeldig kind, een relaxte baan en een mooi huis. Na het zien van historisch beeldmateriaal uit een politiearchief verandert zijn leven echter in een nachtmerrie.

David (Rupert Evans) ontdekt namelijk dat zijn woning de plaats delict is geweest van een brute moordpartij. In 1902 heeft ene William Jackson daar zijn overspelige vrouw met 52 messteken om het leven gebracht en haar samen met zijn kinderen in het kanaal gedumpt. David krijgt de horrorbeelden maar niet uit zijn hoofd en begint bovendien te vermoeden dat zijn vrouw Alice (Hannah Hoekstra) een affaire heeft met haar collega Alex (Carl Shaaban). Nadat hij hen op een avond betrapt, verdwijnt Alice plotseling. David is overtuigd dat een kwaadwillende geestesverschijning uit zijn huis hiervoor verantwoordelijk is.

Wanneer het dode lichaam van Alice uiteindelijk in het nabijgelegen kanaal wordt gevonden, lijkt THE CANAL op de whodunit-toer te gaan. Volgens de patholoog is er geen opzet in het spel, maar rechercheur McNamara (Steve Oram) is daarvan niet overtuigd: “People always suspect the husband. You know why that is? Because it’s always the husband. Every fucking time”. Om zijn onschuld te bewijzen probeert David daarom maar de bovennatuurlijke kracht die hem plaagt op film vast te leggen.  

Het draait in THE CANAL niet zo zeer om wie de dader is. Voor de oplettende kijker is dit toch al snel duidelijk. Het gaat vooral om de geestelijke aftakeling van David en het effect dat dit heeft op de mensen in zijn naaste omgeving. Davids nachtmerrieachtige visioenen en duistere hallucinaties worden almaar heviger en keren zo vaak terug, dat het steeds minder duidelijk wordt waar realiteit eindigt en fantasie begint.

Regisseur Ivan Kavanagh weet op uitstekende wijze een beklemmende sfeer neer te zetten. Dit komt vooral door de soundtrack van Ceiri Torjussen en het effectief gebruik van geluidseffecten. Ook visueel is THE CANAL interessant. Langzame panshots naar donkere hoeken, lege trappen en open deuren geven het gevoel dat er iets verschrikkelijks schuilt in de schaduw. Naast het subtiele camerawerk en de sterk gekozen locaties, zoals het ranzige openbaar toilet met neonverlichting en de ondergrondse tunnel, zorgen de expliciete beelden van Jacksons moordzaak en Davids zwart-wit beelden voor een onbehaaglijk gevoel.

De psychologische karakteruitdieping van David is niet altijd even boeiend waardoor het verhaal gaat slepen. Daarnaast biedt de film wel de juiste sfeer maar helaas niet de schrikmomenten en spanning waarvan het angstzweet uitbreekt, zoals in INSIDIOUS (2011) en THE CONJURING (2013) bijvoorbeeld wel het geval is. Een absolute horrortopper is THE CANAL dus niet, maar hij komt in de buurt.

Di: A-film Op dvd en blu-ray vanaf 31 maart 2015. Copyright Henry Kuipers. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 15 april 2015.

15 april 2015
 • Titel
  The Canal
 • Lengte
  92 minuten
 • Regie
  Ivan Kavanagh
 • Scenario
  Ivan Kavanagh
 • Cast
  Rupert Evans, Antonia Campbell-Hughes, Hannah Hoekstra
 • Taal
  English
 • Land
  Ireland, United Kingdom
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.